fbpx

Naturskjønne Lake District og maleriske Yorkshire

25. – 30. august 2020 / 6 dager

Lake District er kjent for sitt maleriske landskap mye takket være de tre «lake-poetene» William Wordsworth, Samuel T. Coleridge og Robert Southey som på begynnelsen av 1900-tallet beskrev naturen her i vakre ord og vendinger. I 2017 ble naturskjønne Lake District oppført på UNESCOs verdensarvliste. Vi har overnattinger i sjarmerende Ambleside ved idylliske Lake Windermere og spabyen Harrogate. Med disse byene som utgangspunkt, besøker vi en rekke frodige hager og spennende steder.

Den britiske tv-serien «Med hjartet på rette staden», som sikkert mange kjenner til, har rullet på norske tv-skjermer i flere tiår og viser hyggelige landsbymiljøer og vakker natur i fantastiske Yorkshire og Lake District. Naturen i området vi skal besøke på Linnea Tur denne gangen, er ubeskrivelig vakker. Rett og slett så vakker at det må poeter til for å beskrive den fullt ut: Lake District er kjent for de tre «lake-potene» William Wordsworth, Samuel T. Coleridge og Robert Southey, men også flere kunstmalere har fanget dette særegne landskapet til lerretet: Blant annet britiske David Hockney, en av vår tids mest anerkjente kunstnere.

Vi kjører gjennom dette legendariske landskapet når lyngen gløder i purpur og fargene sakte skifter fra sommer til tidlig høst. I hagene stråler ulike fargesprakende sorter georginer, Dahlia, om kapp med ulike arter og sorter hortensia i nyanser av hvitt, lime, rosa, blått og lilla. Vi besøker gods og herregårder med storslagne hageanlegg, samt mindre landsbyhus med roser og velstelte staudebed. Vi bor og rusler rundt i sjarmerende byer, og vi besøker York, byen som vikinger besøkt før oss for godt og vel 1000 år siden.

Det er ikke uten grunn at området vi besøker kalles «God’s own country», for turen til Lake District og Yorkshire byr på gudommelig vakker natur, storslåtte hager og hyggelige erkebritiske miljøer. Kan avrundingen av sommeren 2020 bli bedre?

EARLY BIRD RABATT

Bestiller du denne reisen før 1. mai 2020 får du kr 500 i rabatt per reisende.

«Dette blir en reise i vakkert landskap og med unike hageopplevelser som perler på en snor.»

Sylvi HollstedtReiseleder

1. juli 2020

Inspirasjon:

Dag til dag program:

Dag 1 – tirsdag 25. august

Vi lander på flyplassen utenfor Manchester og møtes av vår svenske Blue Badges guide, Ingrid Wallenborg, som bor i Storbritannia. Ingrid leder oss til den ventende bussen.

Vi kjører umiddelbart av sted og kommer inn i Yorkshire. Vi er nok sultne etter flyturen. Det kommer derfor til å smake godt med en solid lunsj som vi inntar på en typisk britisk pub: Pubene i England er nemlig kjent for å ha god mat, og vi har selvsagt valgt en vi vet har ekstra god mat og genuin stemning.

Vi fortsetter i bussen, og første hagestopp på turen er Yewbarrow House: En privat hage som er valgt ut av NGS, National Garden Scheme og står i «The Yellow Book», hagebibelen som gir en oversikt over Englands beste og aller vakreste privateide hager. Vi studerer de fyldige staudebedene under gamle barlindkroner og serveres te eller kaffe og en kakebit av de entusiastiske eierne som også guider oss rundt.

Vi ankommer idylliske Ambleside, byen hvor vi skal overnatte de to første nettene, utpå ettermiddagen.

Vi spiser felles velkomstmiddag på hotellet, og denne middagen er en fin anledning til å bli kjent med de andre i gruppen. (L/M)

Dag 2 – onsdag 26. august

Vi våkner opp og myser ut på det flotte landskapet før vi inntar vår første solide engelske frokost med egg, bacon, pølser, bønner, toast, marmelade og kanner med te eller kaffe. Deretter samles vi og setter oss i bussen for dagens første frodige opplevelser:

Dove Cottage er et lite hvitskurt gårdshus, bygd av skifer og omgitt av en høy mur, som skjuler en liten perle av en cottage-hage. Rydal Mount er et betydelig større hjem med en betydelig større parkaktig hage som tilhørte William Wordsworth, en av de tre kjente «lake-potene». Vi forstår godt at poeten trivdes på dette naturskjønne stedet!

Vi kjører tilbake til Ambleside hvor det blir tid til å rusle rundt i byen på egenhånd, blant annet for å spise lunsj, før vi samles for å kjøre til et av turens store hagehøydepunkt: Godset Levens Hall er verdenskjent for sine enorme formklipte planteskulpturer av barlind og buksbom. Flere av dem er over 300 år gamle! Hagen byr også på vakre staudebed, og turen dit er også en flott naturopplevelse. Vi kommer tilbake til Ambleside utpå ettermiddagen, og rekker nok en liten lur og en oppfriskende dusj før vi igjen samles til felles middag. (F/M)

Dag 3 – torsdag 27. august

Etter å ha spist frokost og sjekket ut, begir vi oss videre i dette magiske landskapet. Naturen er så vakker, at bussen underveis garantert stopper minst en gang slik at ivrige instagrammere og andre hobbyfotografer kan få tatt nødvendige bilder av lyngheier, bakke- og fjelltopper, elveleier, idylliske hus og beitende får.

Vi gjør et kort kaffestopp i den vesle markedsbyen Hawes, før vi kjører videre i en times tid og stopper opp for lunsj på en hyggelig lokal pub. Kanskje står klassisk «Shepards pie» (gjeterens pai) på menyen, eller noe annet godt: Området er kjent for sine saueflokker og lange gjetertradisjoner, et yrke mange bedriver med stolthet den dag i dag. Det er også sauenes iherdige innsats som gjennom generasjoner har formet dette åpne, karakteristiske landskapet.

Vi er like i nærheten av den staselige herregården Littlethorpe Manor. I 1985 kjøpte ekteparet Thackray en herregård ved Ripon Canal. Herregårdens hageinteresserte frue er faktisk norsk, opprinnelig fra Toten, og har i samarbeid med sjefsgartneren skapt et fantastisk sted. Området er en blanding av det formelle og uformelle. Vi vises rundt og ser et bevisst utvalg planter, hekker og trær som gir et mangfold av variasjon gjennom hele året. Akkurat nå er det alle staudene og dahliaene i sensommerhagen som fanger vår oppmerksomhet.

Vi kjører et kort kvarter videre i dette magiske området og kommer til Newby Hall, et sjarmerende gods bygd mellom 1691-1695. Hagen ble imidlertid ikke hovedfokus før Edward Compton, de nåværende eiernes bestefar, arvet Newby i 1921. Edward hadde grønne fingre og en stor interesse for alt som vokste og grodde. I løpet av 50 år, dyrket han med ulike gartneres hjelp frem en 160 mål stor hage full av busker, trær og ikke minst imponerende stauderabatter. Edward Compton etterlot seg en hagearv som først barna og nå altså barnebarna stolt har dyrket videre. Det blir også muligheter for en kopp kaffe eller te i den hyggelige kafeen på stedet.

Vi ankommer hotellet vårt i den klassisk elegante spabyen Harrogate sen ettermiddag. Vi sjekker inn, pakker ut og møtes deretter til felles middag på hotellet. (F/L/M)

Harrogate er kjent for Agathe Christies mystiske forsvinning i 1926 og som en ledende kurby på slutten av 1800-tallet og frem til første verdenskrig. Hit kom aristokrater fra London for å ta en helsekur etter en slitsom sesong. Dette bærer byen fremdeles preg av med Harrogate Turkish Bath og Royal Pump Room Museum. Det finnes mange butikker her med antikviteter, tea-rooms, puber og store parker med fantastisk beplantning.

Dag 4 – fredag 28. august

Formiddagens hagebesøk er Harlow Carr, en av fem offentlige hager som drives av RHS, en forkortelse for Royal Horticultural Society, en organisasjon som er litt tilsvarende Hageselskapet i Norge. Hagen, som ligger like i utkanten av Harrogate og er utviklet av RHS siden 1946, er enorm og inneholder alt fra frukt- og grønnsakhager til rosesamlinger og staudebed. Det finnes også store drivhus her og kafeer hvor man kan sette seg ned med en tekopp for å fordøye alle de frodige inntrykkene. Det spesielt interessante med hagen er hovedfokuset på vekster som trives i et litt kjølig klima: Vi nordmenn kan derfor hente mange gode plantetips herfra.

Vi begir oss tilbake til Harrogate by hvor vi får litt tid til å oppdage denne perlen av en by på egenhånd både til lunsj, men kanskje også litt shopping. Den fredelige byen, med rundt 80.000 innbyggere, har flust av hyggelige butikker og koselige kafeer hvor man kan få noe å spise.

Vi samles tidlig ettermiddag for å kjøre til York Gate Gardens, som av storavisen The Times i 2017 ble kåret til den 7. beste hagen å besøke i hele dette hagefagre landet. Hagen består egentlig at 14 ulike hagerom, alle med sin særegenhet og mange gode ideer som kan gi inspirasjon til egen hage. Det finnes også et eget te-rom hvor vi får servert klassisk cream tea: nybakte scones med tradisjonell clotted cream og syltetøy samt te ev. kaffe.

Middag i kveld er på egenhånd, men det finnes mange hyggelige og gode spisesteder i Harrogate. Reisleder samler de som ønsker å spise middag sammen på et sted i nærheten av hotellet. (F)

Dag 5 – lørdag 29. august

Dagens første hagebesøk er Helmsley Walled Garden. Hagen ble opprinnelig anlagt på 1600 og 1700-tallet, men har siden den gang gjennomgått mange restaureringer, den siste i 1994. Hagen byr på over hundre forskjellige eplesorter bak lunende steinmurer, en «walled garden» er jo en måte å oppnå et bedre mikroklima på, men hagen består også av spektakulære staudebed og en rekke ulike temarom fulle av spennende vekster.

Vi forlater Helmsley, og nå befinner oss midt i Aidensfield-land: I åsene og landsbyene her er mange av tv-opptakene til den kjente tv-serien «Med hjartet på rette staden» innspilt. Vakre fargerike lyngheier veksler med frodige grønne daler, som i et David Hockney maleri.

Vårt neste hagestopp er Havoc Hall Gardens i Oswaldkirk nord i Yorkshire. Hagen, som er på 16 mål, troner selvsagt i «den gule boken», og består av ulike deler med fokus på henholdsvis grønnsaker, skogbunnplanter, planter med sølvaktig bladverk, engblomster, veltrimmede buksbomparterrer, osv. Hagen ble først anlagt fra 1930-tallet, men har gjennomgått en tydelig redesign fra 2009 og fremover etter at et entusiastisk hageinteressert Londonpar kjøpte stedet. Historien får vi nok høre mer om i løpet av hagebesøket.

Vi kjører sørover igjen mot Vikingbyen York, kalt for Jorvik av vikingene som kom hit i år 866. Guiden vår Tina orienterer litt om York, før vi rusler rundt på egenhånd blant annet for å spise lunsj samt kanskje besøke vikingmuseet Jorvik, York Minister - den største gotiske kirken nord for alpene, Fairfax House, eller en av de mange andre severdighetene. Uansett er York en liten, fredelig og oversiktlig by det er lett å finne rundt i og som har bevart mye av middelalderpreget: En spasertur i sentrum er som å gå rundt i et levende museum!

Vel tilbake til hotellet vårt og Harrogate om kvelden, samles vi i hotellresepsjonen for å spasere til en hyggelig restaurant for å spise felles avslutningsmiddag etter begivenhetsrike dager i dette fascinerende området av England. (F/L)

Dag 6 – søndag 30. august

Vi pakker sammen, spiser en siste mettende klassisk engelsk frokost, før vi sjekker ut og kjører av sted sørvestover i retning flyplassen i Manchester, men først har vi nok en dag til disposisjon i dette fagre landskapet:

Turens siste hagestopp er Haddon Hall, et storslått gods som i sin tid tilhørte hertugen av Rutland, og hvor deler av godset kan dateres tilbake til 1000-tallet. I dag er det hjemmet til Lord Edward Manners og hans familie. Vi tar en tur inn i det gedigne godset, som av skjønnere blir beskrevet som «det mest komplette og interessante godset fra middelalderen», og vi ser selvsagt på den flotte parkmessige hagen med sine gamle trær og flotte beplantninger.

Dagens lunsjstopp blir i markedsbyen Bakewell, mest kjent for Bakewell-pudding som du garantert får smake på i et at de mange te-rommene. Her blir det også tid til å handle litt eller bare ta noen bilder av de søte landsbyhusene eller naturen rundt elven Wye som stille renner gjennom byen.

Vi kjører mot Manchester via Buxton og Macclesfield, en spesielt vakker og nøye utvalgt vei med mange fotogene utkikkspunkt, før vi ankommer flyplassen i Manchester i behagelig tid før vår flyavgang klokken 1830. (F)

Kart for Yorkshire:

Praktiske opplysninger:

Reise:

Vi reiser med SAS – lokale tider
25. august Oslo-Manchester kl. 1125 – 1230
30. august Manchester-Oslo kl. 1820 - 2115

Vi anbefaler at eventuelt tilslutningsfly til/fra Gardermoen bestilles sammen med den øvrige reisen. Dette for at man skal få en gjennomgående billett som er viktig dersom det skulle skje noe med bagasje, flyavganger osv. Bagasjen går direkte fra utgangspunktet til Manchester på utreisen.

Hotell:

De 2 første nettene bor vi i vakre Ambleside. Hotellet ligger vakkert til med flott utsikt over Lake District. De neste 3 nettene bor vi på et godt hotell i hjerte av Harrogate. Begge hotellene har god atmosfære og rommene har alt vi trenger.

Reiseleder og guide:

Sylvi Hollstedt fra Linnea Reiser er med som reiseleder. I Manchester møtes vi av vår svenske Blue Badge guide som er med på hele turen.

Sylvi Hollstedt

Reiseleder

Siden 1986 har hun organisert og gjennomført konferanser, seminarer, ulike gruppereiser i inn- og utland for bedrifter og privatgrupper. Men nå er det grønne reisemål som ligger hennes hjerte nærmest.

Måltider:

(F/L/M) Frokostbuffet (5), lunsj (2), Cream Tea (1) middag (4). Kaffe/te ved privat hagebesøk.

Påmelding og betaling:

Påmeldingsfristen er 1. juli, men husk vår Early Bird rabatt på kr. 500 ved påmelding før 1. mai! Vent imidlertid ikke for lenge med å sikre deg plass. Det er begrenset med plasser, og vi kan bli utsolgt før påmeldingsfristen!

Etter at påmeldingen er registrert, sender vi bekreftelse med faktura pålydende depositumet kr. 3.000/person. Forfall 10 dager.

Generelle reisebetingelser og regler ved avbestilling.

Vi oppforderer alle våre gjester til å gjøre seg godt kjent med våre generelle reisevilkår ved bestilling. Her på websiden finner du i tillegg noen gode reiseråd og svar på vanlige spørsmål.

Pris for denne innholdsrike reisen:

Kr 19.850/person i dbl.rom
Tillegg: kr 3.600,- dbl.rom for eget bruk

Og inkluderer:

  • Fly Oslo /Manchester tur/retur med SAS
  • Tilslutningsfly bestilles ved påmelding. Pris på forespørsel
  • 1 bagasje inntil 23 kg, 1 håndbagasje inntil 8 kg, setereservasjon
  • 5 netter i dbl. rom på gode hotell (se praktiske opplysninger).
  • Variert og hyggelig program hver dag
  • Alle innganger, donasjoner, kaffe/te ved noen private hagebesøk
  • Buss/sjåfør/Blue Badge guide, svensktalende guide under hele turen
  • Reiseleder Sylvi Hollstedt fra Linnea Reiser fra/til Gardermoen
  • Lokale skatter og avgifter
  • Tips til guide/sjåfør/restauranter

Prisen er regnet ut fra minimum 25 deltakere og valuta per februar 2020. Vi tar forbehold om pris- og programjusteringer som må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over eller kan vite om på forhånd herunder flytidsendringer. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.