fbpx

Storgårder og hageprakt ved Mjøsa, «Norges Toscana»

24. – 25. juni 2020 / 2 dager

Noen synes at de bølgende åsene rundt Mjøsa minner om landskapet i italienske Toscana. De lokale mener dog bestemt at naturen her er sin helt egen. Uansett er området rundt Norges største innsjø et av landets viktigste korn- om matkamre takket være solfylte sommerdager og næringsrikt jordsmonn. Forhold som også har skapt en unik hagekultur som byr på praktanlegg med kastanjeallé og espalierte frukttrær á la storgården Hovelsrud, eller cottageinspirerte roseidyller à la kjente Helen Fredholm, for å nevne to av perlene vi besøker.

Hadde det ikke vært for at folket rundt Mjøsa snakker norsk, kunne naturen en sommerdag like gjerne ført tankene til engelske Cotswolds eller italienske Toscana, som enkelte også drar paralleller til. Rundt Mjøsa ligger embetshager, storgårdhager, bondehager, husmannshager, museumshager og villahager fra ulike historiske perioder og samfunnslag.

Vi kan ikke få med oss alt av opplevelser i denne attraktive regionen i løpet av to hektiske sommerdager, men vi kan få med oss de beste: Som hagen til de to karene bak Myntmesterens hage i Hamar, en hage som har vært med i NRK-serien Hagen min. Eller Helgøya med sine klassiske herregårder som Hovinsholm og Hovelsrud, hvor hagen i tilknytning til sistnevnte er tilbakeført til slik den så ut i 1840: «Her kan du vandre på grusganger mellom bærhekker og frukttrær, her er lysthus og fontener og Mjøsa blinker i bakgrunnen», som de så passende beskriver det på egen hjemmeside. I 2012 ble stedet tildelt Kulturlandskapsprisen og i 2014 EUs kulturvernpris!

Vi bor særdeles vakkert til på nok en staselig gård: Deler av hovedhuset til Hoel Gård dateres tilbake til 1719. I tillegg til enorme bed som bugner av peoner i blomst nå i slutten av juni, byr hagen også på et barokkinspirert hageanlegg fra slutten av 1700-tallet. I disse herskapelige omgivelsene, som Toppen Bech ville ha uttrykt det, skal vi innta kveldens utsøkte 3-retters middag.

Dag 2 kjører vi over til vestsiden av Mjøsa, blant annet for å besøke den cottageinspirerte hagen til Helen Fredholm som byr på klematis, roser og klatrehortensia som strekker seg oppover veggene til den sjarmerende sveitservillaen. Eller «Hagen på Kjos», nok en tv-kjendis i NRK’s programserie Hagen min, hvor vi servers kaffe og kake mellom velfylte staudebed.

Bli med på en 2-dagers tur til et hagerike et par timer nord for Oslo som byr på fantastiske hager i kontinentalt landskap.

«Vi gleder oss til å ta dere med på en reise i fantastisk landskap og unik hagekultur!»

Sylvi HollstedtReiseleder

10. mai 2020

Inspirasjon:

Dag til dag program:

Dag 1 – onsdag 24. juni

Kl. 0900 - Avreise fra Hotel Radisson Plaza (Oslo S). Det går fort nordover på nye motorveier og på vei opp til Hamar som er første stopp:

Myntmesterens hage, som den kalles, ligger sentralt i Hamar og er turens første stopp. Hagen er dyrket frem av to hageglade herrer. Paret er opptatt av det økologiske kretsløpet, noe vi får høre mer om i løpet av omvisningen, og paret har definitivt skapt en hage som spiller på lag med naturen: Her finnes det hagedam, drivhus, roser, stauder og ikke minst en elsket katt.

Vi er like ved Urtehagen på Domkirkeodden, en levende museumsutstilling bestående av økologisk dyrkede vekster med røtter i kulturhistorien. I Klosterhagen finner man vekster som trolig ble dyrket i klosteret på Domkirkeodden. I Hedmarkshagen finner man planter dyrket i innlandet etter middelalderen. Sansehagen byr på planter som vekker andre sanser enn det man umiddelbart ser, mens Hanna Winsnes kjøkkenhage byr på vekster som Hanna Winsnes omtaler i sin Lærebog i de forskjellige Grene av Huusholdningen som utkom i 1845.

Etter denne frodige prakten, smaker det godt med lunsj på Hamarstua som er kjent for sin gode mat og hyggelige atmosfære.

Vi setter oss inn i bussen og fortsetter ut til Helgøya hvor vi på Nes blir møtt av en lokal guide som vil fortelle litt mer om dette historisk interessante stedet: Helgøya er Norges største innlandsøya som siden 1957 hatt bruforbindelse med fastlandet.

«Den hellige øya», som ligger som en juvel midt ute i Mjøsa, har vært bebodd av samt hatt besøk av en rekke norske konger og embetsmenn. To av Norges flotteste herregårder: Hovinsholm, et gods med røtter tilbake til middelalderen, samt Hovelsrud med sin vakre pudderrosa hovedbygning fra 1847, troner derfor også her.

Hagen på Hovelsrud, som vi besøker, ligger solrikt og vestvendt til ned mot Mjøsa, og ble i 2012 tildelt Kulturlandskapsprisen samt i 2014 EUs kulturvernpris for sin eksemplariske tilbakeføring til fordums prakt av Marianne Olssøn, femte generasjon på stedet. Hagen av i dag ser eksakt ut som den gjorde i sine glansdager på 1840-tallet. Det betyr fortsatt fokus på matauk med dyrking av en rekke ulike frukter og bær, tradisjonelle kålsorter og mer eksotiske artisjokker, men også en rekke prydvekster.

Overnattingen på turen er på et minst like vakkert sted: Fantastiske Hoel gård hvor deler av hovedhuset dateres tilbake til 1719. Stedet har et vakkert barokt hageanlegg og store partier med peoner som blomstrer forførende nå i slutten av juni. Vi får en omvisning i huset og hagen, før vi inntar vår velsmakende 3-retters middag.
(L/M)

Dag 2 – torsdag 25. juni

Vi nyter en deilig frokostbuffet, kanskje etter en liten morgenrunde i den duggfriske hagen (?), før vi sjekker ut og begir oss av sted på nye eventyr i regionen.

Vi begynner på Sveinhaug gård, enda en av mange staselige Mjøsgårder, hvor Ingeborg Sørheim er i ferd med å tilbakeføre sin hage til fordums prakt. Vi får høre mer om prosjektet av Ingeborg selv samt sett deler av den eksisterende hagen, før vi kjører videre til Stokke Nedre, en tradisjonsrik gård som første gang ble omtalt i 1364 og har historie tilbake til middelalderen. Dagens bygninger er oppført fra 1750 til 1936. Vi hilses velkommen av vertskapet og serveres lunsj i tradisjonsrike stuer eller, hvis været bra, blir det forhåpentligvis servering under de gamle trekronene i hagen.

Vi fortsetter til Peder Balke-Senteret, en fredet bygning fra 1700-tallet hvor kunstneren Peder Balke dekorerte festsalen med 12 veggmalerier i 1834, før vi fortsetter over til vestsiden av Mjøsa hvor første stopp er den stemningsfulle hagen til Helen Fredholm. I hagekretser trenger Fredholm knapt noen introduksjon: Hagen er en romantisk drøm tydelig inspirert av den klassiske engelske cottagehagestilen. Vi guides rundt av søte Helen Fredholm, og får mulighet til å handle litt i butikken Helen har åpnet i tilknytning til hus og hage.

Vi fortsetter videre til nok en hageperle kjent som Hagen på Kjos, en gårdshage på cirka 5 mål med flott drivhus, gamle frukttrær og velfylte staudebed. Hagen har vært vist i NRK og er også fotografert av hageblader. Midt i dette fantastiske blomstrende paradiset, avrundes turen med en kopp ettermiddagskaffe eller te, før vi fortsetter på den siste etappen inn til Oslo S.

Fulle av nye inspirerende hageinntrykk, ankommer vi Hotel Radisson Plaza (Oslo S) rundt klokken 1900/2000 slik at de som skal med fly videre i landet kan nå de siste avgangene fra Gardermoen. Flytoget går fra Oslo S og bruker 20 minutter til flyplassen. (F/L/kaffe-te)

Kart for Mjøsa:

Praktiske opplysninger:

Reise:

24. juni – Avgang fra Hotel Radisson Plaza (Oslo S) kl. 0900
25. juni – Ankomst Hotel Radisson Plaza (Oslo S) kl. 1900-2000

De som skal videre med buss/fly til andre deler av landet har mulighet til å rekke de siste avgangene. Flytoget bruker ca 20 min til Gardermoen.

Hotell:

Vi bor på hyggelige Hoel Gård, «en perle ved Mjøsa».

Guide/reiseleder:

Sylvi Hollstedt fra Linnea Reiser er med på hele turen.

Sylvi Hollstedt

Reiseleder

Siden 1986 har hun organisert og gjennomført konferanser, seminarer, ulike gruppereiser i inn- og utland for bedrifter og privatgrupper. Men nå er det grønne reisemål som ligger hennes hjerte nærmest.

Måltider:

1 frokost, 2 lunsjer og 1 3-retters middag. Kaffe/te ved noen hagebesøk.

Påmelding og betaling:

Påmeldingsfristen er satt til 10. mai. Erfaringsmessig er det ikke lurt å vente med påmeldingen helt til fristens utløp.

Etter at påmeldingen er registret sender vi en bekreftelse og depositumsfaktura pålydende kr. 2.000/person som betales innen 10 dager.

Sluttfaktura fratrukket innbetalt depositum kommer fra oss og forfaller 20. mai 2020.

Generelle reisebetingelser og regler ved avbestilling.

Vi oppforderer alle våre gjester til å gjøre seg godt kjent med våre generelle reisevilkår ved bestilling. Her på websiden finner du i tillegg noen gode reiseråd og svar på vanlige spørsmål.

Pris for denne innholdsrike reisen:

Kr 5.450/person
Tillegg: kr 350,- rom brukt alene

Og inkluderer:

  • 2 flotte dager med utsøkte besøk i hht. program.
  • Privat buss m/sjåfør fra/til Hotel Radisson Plaza (Oslo S)
  • Overnatting Hoel Gård
  • 1 frokostbuffet
  • 2 lunsjer i hht program
  • 1 3-retters middag (eksklusiv drikke) på Hoel Gård
  • Kaffe-/kake ved noen av hagebesøkene
  • Reiseleder er Sylvi Hollstedt, Linnea Reiser

Prisen er beregnet ut fra min. 30 pers. Vi tar forbehold om programjusteringer som må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.