fbpx

Roma, Ninfa og frodige Lazio, Italias hage

23. – 27. april 2020 / 5 dager

Regionen Lazio med sine bølgende åser, blågrønne innsjøer, idylliske småbyer og store felt med ville blomster og imponerende hageanlegg, blir av italienerne selv sett på som minst like vakkert som det mer kjente Toscana i nord. Vi besøker kanskje verdens vakreste og mest berømte hage, Ninfa, men i løpet av turen rekker vi også innom selve Roma, blant annet for å besøke den botaniske hagen med røtter helt tilbake til 1200-tallet, men også for å oppleve noen av verdensbyens severdigheter som Piazza Navona, Pantheon og Spansketrappen.

Regionen, hvor Frascati er regionhovedstad, er kjent for sin naturlige skjønnhet og sine fantastiske hageanlegg; som Ninfa, som av mange betraktes som verdens kanskje vakreste hage. Eller Landriana, Giardino della Landria, som i slutten av april byr på en mengde blomstrende trær og busker. Våren kommer nemlig tidlig til Lazio, og er vi heldige med været, noe man gjerne er i Italia, blir turen en forsmak på den norske sommeren med dagtemperaturer på godt over 20-tallet.

Vi bor i sjarmerende Frascati, Lazio-regionens hovedstad, som ligger forførende vakkert til på Albanerfjellenes nordlige skråninger. Med Frascati som utgangspunkt, skal vi besøke de nevnte hagene i tillegg til en rekke andre italienske blomstrende godbiter, som rosehagen Il Giardino delle Antiche Rose, de første rosene blomstrer faktisk nå i slutten av april, og Centro Botanico Moutan, med verdens største samling trepeoner!

I tillegg til den frodige Lazio-regionen, tilbringer vi også en dag inne i Roma hvor vi både besøker elegante parkområder og guides gjennom storbyens historiske gater, men hvor det også blir litt tid på egen hånd.

Utover blomstrende hager og spennende severdigheter, byr turen selvsagt også på gode måltider med deilig mat, noe som seg hør og bør når man er i Italia.

«Få litt sommerfølelse i slutten av april. Følg med oss til Lazio og Roma da vel!»

Arild SandgrenReiseleder

Fullbooket!

Inspirasjon:

Dag til dag program:

Dag 1 – torsdag 23. april

Vi lander på Fiumicino flyplassen utenfor Roma rundt lunsjtid, og møtes av vår guide Leena. Hun er svensktalende, men har bodd i Italia i drøyt 20 år og kjenner Lazio-regionen særdeles godt.

Ikke så langt fra flyplassen gjør vi et kort lunsjstopp før vi kommer til den første hagen, Il Giardino delel Antiche Rose de Valleranello. Her møtes vi av 90-år gamle sigra Maresa del Bufalo som har egnet hele livet sitt til roser, og med stolthet viser frem prakthagen hun har skapt sammen med sin mann siden 1950-tallet. Rosene vokser over alt, og slynger seg også oppover pinjetrær, sypresser og eukalyptus.

Vi ankommer Hotel Flora, det perfekte hotellnavnet for en hagegruppe, utpå ettermiddagen. Flora ligger sentralt til i Frascati og har alt vi trenger. I kveld spiser vi også felles velkomstmiddag her med mange velkjente så vel som mindre kjente italienske delikatesser. (L, M)

Dag 2 – fredag 24. april

Hotellet serverer god og mettende frokost. Etter frokost kjører bussen oss til byen Madenal hvor vi besøker slottet Castelle del Marchersi Rocca di Giovine med sin fantastiske hage kalt Il Giardino di Orazio. Hagen er stor og imponerende og byr på flere hagerom, som Il Bosco Romantico, den romantiske skogen, med sine alleer og vårblomstrende trær. Il Giardino Formale, også kalt den hemmelige hagen som er anlagt på taket til en gammel festningsdel og med nydelig panoramautsikt utover landskapet. Samt en engelsk hagedel med klassiske stauder og roser.

Etter de mange fargerike synsinntrykkene, går turen videre til Vitorchiano i Viterboprovinsen og Centro Botanico Moutan hvor vi får enda flere fargesterke inntrykk. Her skal vi nemlig se og oppleve verdens største samling kinesiske trepeoner. I visningshagen, som er en del av et hagesenter som har spesialisert seg på trepeoner med eksport til hele verden, finnes det 150.000 (!) planter av 600 ulike slags sorter. Her nyter vi trepeonenes farger og former i den 150 (!) mål enorme hagen, og vi serveres sågar nydelig felles lunsj her i hagens egen restaurant.

Vi er tilbake i hyggelige Frascati sen ettermiddag. Middag i dag er på egen hånd, men reiseleder samler de som har lyst til å spise middag sammen i en av byens mange gode restauranter. (F, L)

Dag 3 – lørdag 25. april

Vi starter igjen opp etter en velsmakende frokost og kjører gjennom området Castelli Romani, hvor vi passerer Castel Gandolfo beliggende på kraterkanten av den vakre Albanosjøen. Her har pavene hatt sitt sommersted, Palazzo Apostoloico, gjennom flere hundre år. Palasset ble oppført på 1500-tallet på restene av en antikk villa tilhørende Keiser Domiziano.

Vårt første stopp og hagemål i dag er Giardini della Landriana, sør for Frascati. Hagen består av 35 hagerom med både italiensk og engelsk tema, og det finnes alltid noe å se på her og som blomstrer. Den enorme hagen ble dyrket frem siden 1956 av nå avdøde Lavinia Taverna, og driftes siden 1997 av en stiftelse som sørger for at blomsterprakten er åpen for besøk og minnet etter den italienske damen med de grønne fingrene fremdeles holdes ved live.

Vi fortetter videre til vingården Maro Carpineti hvor man dyrker vindruer økologisk. Stedet er kjent for å produsere de beste vinene i Lazio. Vi smaker på noen av vinene, og får høre litt om økologisk druedyrking. Vi spiser også en tradisjonell og mettende lunsj her, og er været på vår side, kan det sågar være at vi sitter utendørs.

I ettermiddag går turen til en av verdens mest omtalte hager og kanskje den vakreste av alle: Giardino di Ninfa, anlagt av adelsmannen Gelasio Caetani og hans engelske mor. Hagen i sin nåværende form ble anlagt fra 1921 og fremover på ruinene til palasset tihørende Cardinalen Caetani, som også hadde dyrket frem hage her alt på 1500-tallet. Hagen har stadig vokst, og Ninfa av i dag er en fortryllende park bygget på og rundt ruiner av en by som brant ned for over 600 år siden. De gamle ruinene er oversådde med utvalgte klatrende og blomstrende vekster. Hvis vinteren har vært mild og våren normal, vil blåregnen forhåpentligvis ha slått ut i full flor! Hagen byr nemlig på en av de aller største samlingene hvit-, rosa- og blåblomstrende blåregn i hele Europa. I år 2000 ble Ninfa et naturalistisk monument, og hageanlegget er av storavisen New York Times, kåret til verdens aller vakreste park.

Vi ankommer Frascati tidlig kveld. Middag i kveld er på egen hånd, men vi samles til et glass felles Prosecco, italiensk musserende vin, for å fordøye dagens storslåtte hageopplevelser, før reiseleder samler de som ønsker å spise middag sammen på en av byens hyggelige restauranter. (F, L, Prosecco)

Dag 4 – søndag 26. april

Dagen i dag er viet Roma. Like etter frokost venter bussen på oss og vi begir inn til sentrum hvor vi stiger av ved floden Tibern, like ved den botaniske hagen, Orto Botanico, i pittoreske bydelen Trastevere med sine trange smug og sjarmerende hus. Orta Botanico, med røtter tilbake til antikken, har utviklet seg gjennom flere århundrer. I dag er hagen med sine 120 mål, en av de største i sitt slag i Europa og byr på en rekke kjente så vel som mer ukjente vekster. Nå på våren er nok samlingen med iriser spesielt interessant, for ikke å snakke om den japanske kirsebærtreblomstringen i den asiatiske hagedelen som også byr på fantastisk utsikt utover Roma.

Vi har med egen guide i dag som er spesialist på nettopp Roma, og vi guides videre forbi både Piazza Navona, Pantheon, hvor kunstneren Rafael og medlemmer av den italienske kongefamilien Savoy ligger begravede, pulserende Spansketrappen og kirken Trinitá del Monte hvor vi kan se videre opp mot byens grønne oase, Villa Borghese, hvor elegante damer og herrer har spankulert under trekronene i flere hundre år.

Det blir lunsj på egen hånd, og det blir også muligheter til litt lett shopping i Den Evige By, før bussen møter oss ved Borghese-parken utpå ettermiddagen for å ta oss tilbake til Frascati.

Mette av inntrykk gjør vi oss klare til å bli enda mer mette av deilige italienske delikatesser under kveldens hyggelig avslutningsmiddag. (F, M)

Dag 5 – mandag 27. april

Vi spiser vår siste frokost på hotellet, og noen av oss rekker kanskje sågar en liten spasertur i Frascatis hyggelige gater, før bussen henter oss klokken 1000 for å kjøre til flyplassen og flyet hjem til Norge. Fulle av ny hageinspirasjon og -energi forlater vi sommerfølelsen i Italia for å møte den gryende norske våren i egen hage der hjemme. (F)

Kart for Lazio:

Praktiske opplysninger:

Reise:
Vi flyr med SAS til/fra Roma
23. april Oslo - Roma kl. 0900 – 1210
27. april Roma – Oslo kl. 1310 – 1620

Vi anbefaler at eventuelt tilslutningsfly til/fra Gardermoen bestilles sammen med den øvrige reisen. Dette for at man skal få en gjennomgående billett/bagasje som er viktig dersom det skulle skje noe med flyavganger osv.

Hotell:
Vi bor i sjarmerende Frascati, Lazio-regionens hovedstad, ca 45 min kjøretur fra flyplassen innover i landet. Vårt hotell 4* er klassisk innredet og har alt vi trenger.

Guide/reiseleder:
På flyplassen i Roma blir vi møtt av vår svenske guide som bor og har arbeidet i Italia en årrekke. Reiseleder er Arild Sandgren fra Linnea Reiser som er med fra Gardermoen.

Arild Sandgren

Reiseleder

Redaktør og hageekspert i bladet Hagen for Alle, foredragsholder og fagbokforfatter av blant annet hagebøker. Arild kommer opprinnelig fra Vestlandet, men bor nå i et gammelt hus med en 1,5 mål stor hage i Sætre ved Oslofjorden.

Måltider:
Frokost alle dager. 2 lunsjer, 1 vingårdslunsj, 1 prosecco og 2 middager. Alle måltider inkludert drikke. Vi spiser på utvalgte, gode restauranter.

Påmelding og betaling:

Denne reisen er fullbooket. Evt, avbestillinger blir annonsert her på websiden eller på vår Facebook side. Du kan ta kontakt på mail hvis du er interessert i stå på venteliste! 

Etter at påmeldingen er registrert, sender vi bekreftelse med faktura pålydende depositumet kr. 3.000/person. Forfall 10 dager.

Restbeløpet forfaller til betaling ca 5 uker før avreise. Flybilletter og annen reiseinformasjon blir tilsendt 10-12 dager før avreise.

Måltider:
Frokost alle dager. 2 lunsjer, 1 vingårdslunsj, 1 prosecco og 2 middager. Alle måltider inkludert drikke. Vi spiser på utvalgte, gode restauranter.

Påmelding og betaling:

Denne reisen er fullbooket. Evt, avbestillinger blir annonsert her på websiden eller på vår Facebook side. Du kan ta kontakt på mail hvis du er interessert i stå på venteliste! 

Etter at påmeldingen er registrert, sender vi bekreftelse med faktura pålydende depositumet kr. 3.000/person. Forfall 10 dager.

Restbeløpet forfaller til betaling ca 5 uker før avreise. Flybilletter og annen reiseinformasjon blir tilsendt 10-12 dager før avreise.

Måltider:
Frokost alle dager. 2 lunsjer, 1 vingårdslunsj, 1 prosecco og 2 middager. Alle måltider inkludert drikke. Vi spiser på utvalgte, gode restauranter.

Påmelding og betaling:

Denne reisen er fullbooket. Evt, avbestillinger blir annonsert her på websiden eller på vår Facebook side. Du kan ta kontakt på mail hvis du er interessert i stå på venteliste! 

Etter at påmeldingen er registrert, sender vi bekreftelse med faktura pålydende depositumet kr. 3.000/person. Forfall 10 dager.

Restbeløpet forfaller til betaling ca 5 uker før avreise. Flybilletter og annen reiseinformasjon blir tilsendt 10-12 dager før avreise.

Generelle reisebetingelser og regler ved avbestilling.

Vi oppforderer alle våre gjester til å gjøre seg godt kjent med våre generelle reisevilkår ved bestilling. Her på websiden finner du i tillegg noen gode reiseråd og svar på vanlige spørsmål.

Pris for denne innholdsrike reisen:

Kr 17.850 / per person i dobbeltrom

Tillegg: Kr 2.100 i rom brukt alene

Og inkluderer:

  • Fly Oslo-Roma tur/retur med SAS
  • Bagasje inntil 23 kg + håndbagasje inntil 8 kg 
  • Flyskatt og alle kjente avgifter per oktober 2019
  • Tilslutningsfly bestilles ved påmelding. Pris på forespørsel.
  • 4 netter i dbl. rom på 4* hotell i Frascati
  • Innholdsrikt og hyggelig program
  • Buss/sjåfør og svensktalende guide under hele turen
  • Lokalguide i Roma
  • Reiseleder fra Linnea Reiser er med fra Gardermoen
  • Alle inngangspenger
  • Obligatorisk hotellskatt m.m.
  • Tips til guide, sjåfører
  • Måltider – inkl. drikke: Frokost (4), lunsj (3), middag (2)

Prisen er beregnet ut fra minimum 20 fullt betalende deltagere, valutakurser og kjente avgifter per oktober 2019. Vi tar forbehold om pris- og programjusteringer som evt. må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over eller kan vite om på forhånd, herunder flytidsendringer. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.