fbpx

Slottsanlegget Sanssouci i Potsdam, planteforedleren Karl Foersters hage og andre berlinske hageoaser

18. - 21. juni 2020 / 4 dager

I juni legger Linnea Reiser turen til den tyske hovedstaden for å dufte på rosene og studere prydgresset i hagen til den verdenskjente planteforedleren Karl Foerster, spasere rundt i det enorme parkanlegget som omgir barokkslottet Sanssouci, oppleve Botanicsher Garten Berlin, et berlinsk svar på Kew Gardens, samt besøke en rekke private hageidyller langs Wansee og andre av byens mange blå lunger.

Berlin, i likhet med Tyskland som byen er hovedstad i, har en brokete fortid. Andre verdenskrig er for lengst historie og Berlin er ikke lenger en delt by. I stedet er det en grønn by, kanskje en av de grønneste storbyene og hovedstedene i Europa mye takket være brede elver og store innsjøer som har sørget for god tilgang på vann samt skapt fantastiske tomter med sjøutsikt og hageprakt.

Den mer mørke delen av den tyske historien er likevel evig til stede, noe vi også vil bli påminnet om i en av hagene vi besøker: Villaen og hagen til Max Liebermann, som hadde jødisk bakgrunn. Familien Liebermann ble mer eller mindre kastet ut i 1941. Villaen ble overtatt av nazistene og hagen neglisjert og ødelagt sammen med deler av den impresjonistiske malerens kunst. I dag, etter murens fall og rundt 75 år senere, driftes stedet av Max Liebermann-selskapet. Kunsten til den impresjonistiske maleren pryder igjen veggene i villaen han fikk bygd, og den praktfulle hagen er gjenskapt etter gamle tegninger. Det gode har nok en gang seiret!

Potsdam, den historiske byen vi bor i og som er en slags elegant forstad til Berlin, gjør at vi befinner oss midt i det grønne Berlin. Her ligger blant annet slottsanlegget Sanssouci, et tysk motsvar til Versailles og minst like imponerende. Ikke langt unna, ligger også hagen og villaen til en av Europas største planteforedlere gjennom tidene; Karl Foerster.

I tillegg besøker vi en rekke private hager, vi tar en kjøretur «Unter den Linden» inne i Berlin, den berømte boulevarden av lindetrær som ble plantet fra 1647 slik at de kongelige kunne ri fra sine slott gjennom passende omgivelser, bare for å ramse opp noen av de mange «grønne» opplevelsene i og like utenfor den tyske hovedstaden.

«Blir jeg født på ny, vil jeg igjen bli gartner, og igjen. Dette yrket var rett og slett for spennende for et enkelt liv.»

Karl Foerster

EARLY BIRD RABATT

Bestiller du denne reisen før 1. mars 2020 får du kr 500 i rabatt per reisende.

«Dette er en reise vi har gledet oss til lenge. Elegante hageopplevelser med et spennede historisk bakteppe. Kan det bli bedre?»

Sylvi HollstedtReiseleder

1. mai 2020

Inspirasjon:

Dag til dag program:

Dag 1 – torsdag 18. juni

Vi lander i Berlin på formiddagen, møter vår skandinavisk talende guide og kjører umiddelbart til «Königliche Gartnerakademie»; Det Kongelige Gartnerakademiet, som har vært et sentralt tilholdssted for hageutdanning og hageinteresserte i den tyske hovedstaden siden begynnelsen av 1900-tallet. I tillegg til en 10 mål stor historisk hage med blomsterbed stinne av alle tenkelige og utenkelige stauder og sommerblomster, frukttrær, bærbusker, roser, fjellhage, og et eget sopphus (!), er det også blitt nytt liv inne i de gamle drivhusene hvor det er skapt et særdeles hyggelig kaféområde, noe á la Petersham Nurseries utenfor London eller Rosendalas Trädgårdar utenfor Stockholm, for de som kjenner disse stedene. Her møtes Berlins hageinteresserte over en salat eller suppe med råvarer fra hagen, og her kan hver og en av oss ta en kakebit og en kopp kaffe, eller spise en lunsj etter hagevandringen, før vi samler gruppen og kjører mot neste grønne stopp som er «villaen ved innsjøen», som er en av Berlin-områdets mer kjente hager, ikke minst på grunn av den litt spesielle historien:

Max Liebermann (1847-1935) var et slags tysk svar på Claude Monet. I likhet med sitt franske motsvar, som valgte å flytte til landsbyen Giverny nord for Paris, valgte Max å flytte ut av Berlin og til dette landlige området hvor han malte mange av sine impresjonistiske natur- og hagemotiver. Flere av dem er utstilt inne i villaen fra 1910 som Max Liebermann selv sørget for å få bygd. Hagen ble formgitt av landskapsarkitekten Albert Broderson med bistand av kunstviteren og hagedesigneren Alfred Lichtwark. Hagestilen er både stram og romantisk, et slags møte mellom tyske rette linjer og myk engelsk cottagestil.

Max Liebermann og villaen er også et bilde på den moderne tyske historien på både godt og vondt. Max kom fra en velstående berlinsk familie med jødisk bakgrunn. Han var professor i kunst på det Kongelige kunstakademi i Berlin. Da nazistene kom til makten, sa Max opp sin stilling i protest mot at jødiske kunstnere ble sensurert og ikke lenger fikk vise frem sine verk. Max døde i 1935, utfryst av nazistene. I 1941, ble hans kone Martha Liebermann tvunget til å selge eiendommen til det tyske postverket, og noen år senere tok hun sitt eget liv.

Villaen var lenge på ulike hender. Etter andre verdenskrig ble stedet sykehus, og på 1970-tallet holdt en dykkerklubb til her. Max Liebermann-selskapet fikk imidlertid ta hånd om villaen etter murens fall. Takket være tegninger og gode bilder, fikk man gjenskapt villaen og hagen eksakt slik den så ut på Max Liebermanns tid. Hagen vant med andre ord over nazistene, og er i dag et frodig bevis på at det gode alltid vil seire!

Det blir tid til å rusle rundt i hagen, studere kunsten på veggene etter en kunstner, som hvis nazistene ikke hadde stoppet ham, kanskje hadde vært enda mer internasjonalt kjent enn han er i dag. Det finnes også en liten butikk her, og det finnes en kafé hvor man kan ta en kopp kaffe mens man nyter utsikten utover innsjøen Wansee.

Vi er ikke så langt unna «hagebyen» Potsdam nå hvor vi skal sjekke inn på vårt hyggelige og sentralt beliggende hotell. Her skal vi bo i 3 netter.

Potsdam ligger kun 25 kilometer sørvest for sentrum av Berlin, og byen er vakkert plassert ved elve- og innsjølandskapet ved elven Havel. Byen nevnes første gang så tidlig som i 993, men fikk sin storhetstid rundt 1660 da byen ble valgt som bosted for kurfyrst Fredrik Vilhelm I, bror av Sveriges dronning Louise Ulrike. Senere ble byen også valgt som residens for Preussens kongefamilie. Byens mange slott med tilhørende slottsparker, ble i hovedsak bygget under sønnen Fredrik den store (Fredrik II), med Sanssouci, som vi skal besøke en av dagene, som det mest kjente. Sanssouci er så spesielt, flott og intakt, at det står oppført på UNESCO sin verdensarvliste. Potsdam er for øvrig også kjent for Potsdamkonferansen som fant sted like etter andre verdenskrig da Stalin, Churchill og Truman møttes for å diskutere hvordan det okkuperte Tyskland skulle forvaltes.

Klokken 1930 samles vi på hotellet for å spise felles velkomstmiddag og bli bedre kjent med de andre i gruppen. Praten glir lett: Vår erfaring er at hagefolk alltid har mange hageerfaringer å utveksle. (M)

Dag 2 – fredag 19. juni

Hotellet vårt ligger sentralt til i Potsdam og det er kun et kvarter å spasere bort til Sanssouci, som er Tysklands mest kjente slottspark. Barokkslottet Sorgenfri, som Sanssouci betyr direkte oversatt, ble bygd rundt 1745, og troner virkelig i et område hvor man føler at sorgene er borte. Som et tysk svar på Versailles, troner det sjarmerende sommerslottet på sin bakketopp omgitt av et parkområde som er vel så kjent som selve bygningsmassen.

Fredrik den store ville gjerne dyrke vin, som han var glad i, og vinplanter er som kjent varmekjære. Fredrik II sørget derfor for å få terrassert bakken på sørsiden av slottet: Sørsiden ble valgt for å utnytte solstrålene og varmeavkastningen best mulig. Skråningene er inndelt i seks brede terrasser hvor det den dag i dag dyrkes vinranker med opprinnelse fra Portugal, Italia og Frankrike. Det dyrkes også fiken og en rekke ulike andre halveksotiske frukttrær i terrassene. 132 trappetrinn leder nedover fra selve slottet via den seksdelte terrassen og frem til selve «hovedhagen» med sine vannfylte fontener, sine elegante marmorstatuer, buksbomparterrer, sirlig formklipte barlindhekker og sitt kinesiske tehus, i tillegg til en rekke andre mindre slottslignende bygninger. Området er enormt, og vi har satt av god tid til å oppleve både blomsterprakten og de mange historiske bygningene.

Besøket i denne enorme slottsparken, avrundes med kongsgården Krongut Bomstedt, et gods som inngår i samlingen av palasser i parkområdet Sanssouci, og som var det tidligere setet for kronprinsesse Victoria. Herregården huser i dag en restaurant, Restaurant Brewery: Her spiser vi felles 2-retters lunsj.

Etter lunsj, samles gruppen igjen for å kjøre til en hage som i hagekretser nesten er like kjent som Sanssouci. Karl Foerster garten var den verdenskjente gartneren, planteforedleren og naturfilosofen Karl Foersters (1874-1970) private hage. I dag drives hagen av en stiftelse etter at datteren hans, Marianne Foerster, valgte å overlate hagen til stiftelsen for å sikre farens ettermæle.

Den fem mål store hagen, som Karl Foerster (1874-1970) dyrket frem siden 1912, er fylt med de fleste av de 370 staudene og buskene som planteforedleren Karl Foerster selv utviklet, i tillegg til en rekke andre spennende vekster. Karl er kanskje spesielt kjent for å ha krysset frem flere sorter prydgress og bregner, og sine sirlige møter mellom planter og arkitektur. Karl Forester var rett og slett datidens svar på nederlandske Piet Oudolf, en nålevende nederlandsk hagemann som også har en forkjærlighet for prydgress i kombinasjon med stauder og sommerblomster.

«Blir jeg født på ny, vil jeg igjen bli gartner, og igjen. Dette yrket var rett og slett for spennende for et enkelt liv.», skal Karl Foerster ha sagt. Etter å ha besøkt prakthagen han skapte, er det bare å håpe at planteelskeren blir født på ny et eller annet sted på kloden.

Vi kjøres tilbake til hotellet sen ettermiddag.

Middag i kveld blir på egen hånd, men elegante Potsdam, en by med rundt 150.000 innbyggere, har godt med hyggelige spisesteder. Reiseleder samler de i gruppen som har lyst til å spise middag sammen og spaserer bort til et godt sted (F, L)

Dag 3 – lørdag 20. juni

Etter en solid frokost, er vi igjen klare for nye tyske hageeventyr og bussen henter oss i 9-tiden:

Berlin-området er kjent for sine mange innsjøer og floder og i Potsdam befinner vi oss midt i smørøyet med tanke på vakker natur, glitrende innsjøer og elveleier, og ikke minst mange flotte private hager. Hageinteressen i Tyskland er nemlig stor, minst like stor som i hagelandet England som mange reisende med Linnea Reiser kjenner ekstra godt til. Dagen i dag er derfor satt av til å besøke tre-fire nøye utvalgte private hager, forhåpentligvis rekker vi 2 på formiddagen og 2 på ettermiddagen, blant annet en hage som har spesialisert seg på bladliljer, Hosta. I den ene hagen finnes det også en hyggelige kafé med uteserving hvor hver og en kan spise lunsj på egenhånd.

Det er ikke alle tyskere som er like flinke i engelsk, men heldigvis har vi med vår skandinaviske guide som kan oversette det de hageentusiastiske privatpersonene forteller oss når de guider oss rundt i de grønne oasene sine … Og takk og lov er iallfall latinske plantenavn de samme enten man er i Norge eller Tyskland.

Vi ankommer hotellet utpå ettermiddagen etter denne «private» hageturen, får tid til en liten hvil og kanskje en oppfriskende dusj, før gruppen igjen samles for å spasere bort til kaien «Lange Brücke» hvor vi klokken 1830 skal på elvecruise. Mens den vakre strandsonen med sine villaer, trær og hager glir forbi, inntar vi vår felles velsmakende avslutningsmiddag. (F, M)

Dag 4 – søndag 21. juni

Vi sjekker ut av hotellet og får bagasjen trygt plassert i den ventende bussen. Dagen i dag er viet Berlin og vi kommer til å oppleve mange av byens severdigheter, som boulevarden «Unter den Linden» hvor det eldste lindetrærne ble plantet i 1647, Brandeburger Tor, den storslåtte klassiske byporten, stortingsbygningen «Deutcher Bundestag» med sine nye moderne glasskuppel, den vakre Berlinerdomen, samt en rekke andre steder.

Bussen gjør også et lengre stopp underveis slik at man får mulighet til å rusle litt rundt i et hyggelig område av byen på egen hånd, kanskje handle litt samt spise lunsj.

Ettermiddagen avrundes med et besøk i «Botanischer Garten Berlin», byens enorme botaniske hage, som ligger i bydelen Dahlem. Hagen er 430 mål stor, byr på 22.000 forskjellige plantearter og har flere oransjeriaktige veksthus med planter som i sin tid ble hentet hjem fra de tyske koloniene.

Forhåpentligvis blir det også litt tid til shopping i dag, for eksempel i det klassiske varehuset KaDeWe som har søndagsåpent.

Sen ettermiddag kjører vi ut mot flyplassen hvor flyet vårt til Oslo avgår klokken 2005.

Kart for Potsdam og Berlin:

Praktiske opplysninger:

Reise:

Vi flyr med Norwegian t/r Oslo-Berlin Schönefeldt
18. juni Oslo-Berlin kl 1000 – 1135
21. juni Berlin-Oslo kl. 2005-2145

Vi anbefaler at eventuelt tilslutningsfly til/fra Gardermoen bestilles sammen med den øvrige reisen. Dette for at man skal få en gjennomgående billett som er viktig dersom det skulle skje noe med bagasje, flyavganger osv.
Bagasjen går direkte fra utgangspunktet til sluttdestinasjon begge veier.

Hoteller:
Vi bor i hyggelig Potsdam like utenfor Berlin. Vårt hotell ligger sentralt til byens berømte attraksjoner, som det fantastiske Sanssouci-palasset, det idylliske nederlandske kvarteret og dets pittoreske parker, ligger rett utenfor døren til hotellet. Hotellet er et boutiquehotell (4*) og har alt vi trenger.

Guide - reiseleder:
Sylvi Hollstedt eller annen reiseleder fra Linnea Reiser følger med fra Gardermoen. På flyplassen i Berlin blir vi møtt av vår kunnskapsrike og autoriserte guide. Hun er svensk, men har arbeidet og bodd i Berlin en årrekke.

Sylvi Hollstedt

Reiseleder Siden 1986 har hun organisert og gjennomført konferanser, seminarer, ulike gruppereiser i inn- og utland for bedrifter og privatgrupper. Men nå er det grønne reisemål som ligger hennes hjerte nærmest.

Måltider:

(F/L/M)
Frokost (3), lunsj (1) middager (2)

Påmelding og betaling:
Påmeldingsfristen er 1. mai 2020

Vent ikke med å sikre deg en plass. Det er begrenset med plasser.
Etter at påmeldingen er registrert sender vi bekreftelse med bankgiro pålydende depositumet kr. 3.000/person som betales innen 10 dager.

Restbeløpet forfaller til betaling 4-5 uker før avreise etter mottatt sluttfaktura fra oss. Flybilletter og annen reiseinformasjon blir tilsendt 10-12 dager før avreise.

Generelle reisebetingelser og regler ved avbestilling.

Vi oppforderer alle våre gjester til å gjøre seg godt kjent med våre generelle reisevilkår ved bestilling. Her på websiden finner du i tillegg noen gode reiseråd og svar på vanlige spørsmål.

Pris for denne innholdsrike reisen:

Kr. 14.950/person i dbl.rom

Kr. 1.900 for rom brukt alene.

Og inkluderer:

  • 3 netter i dbl.rom på 4* boutiquehotell i Potsdam
  • 4 dagers hyggelig program
  • Alle inngangspenger, visninger, donasjoner
  • Buss/sjåfør/kunnskapsrik svensktalende guide fra område
  • Reiseleder Sylvi Hollstedt fra Linnea Reiser følger med fra Gardermoen.
  • Lokale skatter og avgifter
  • Tips til guide og sjåfør
  • Måltider: Frokost (3), lunsj (1), middag (2)

Prisen er beregnet ut fra minimum 25 fullt betalende deltagere, valutakurser og kjente avgifter per januar 2020. Vi tar forbehold om pris- og programjusteringer som evt. må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over eller kan vite om på forhånd, herunder flytidsendringer. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.