fbpx

Normandie med Monets vannliljer og hagen til en norsk prinsesse

26. – 31. mai 2020 / 6 dager

Jungeltelegrafen blant hagefolk er kanskje vår beste reklamekanal og vår tur til Normandie har blitt veldig populær. I slutten av mai går derfor turen igjen til Normandie, et stykke Frankrike som for over tusen år siden ble bebodd av «normanni», menn fra nord, altså oss nordmenn! Landskapet som møtte vikingene var så frodig at de nok trodde de hadde havnet i selveste Valhall, vikingenes svar på himmelriket. Det særegne lyset i Normandie har inspirert de største franske kunstnere og artister. Kilometerlange strender strekker seg langs kysten, og kritthvite klipper stuper ned i havet, og bakenfor ligger hagene som perler på en snor.

I milde Nordmandie kan nemlig det meste gro. Nettopp derfor ligger noen av Frankrikes frodigste hager her og tidspunktet for reisen er perfekt: De franske rosene er i blomst og sender ut sine duftskyer. I løpet av turen besøker vi selvsagt den verdensberømte hagen til maleren Claude Monet, som nå står i sin mest maleriske glød, samt Le Jardin de Angelique med sin berømte rosehage.

Vi opplever også Normandies største private rosehage, Château Mesnil Geoffroy, og studerer kjøkkenhagen til slottet Miromesnil, som mange franskmenn anser som den flotteste kjøkkenhagen i landet. Vi promenerer rundt i Jardin Vasterival, en woodlandhage anlagt av nå avdøde prinsesse Greta Sturdza som opprinnelig kom fra Kristiansund (!) og spesielt i engelske hagekretser betraktes som en av verdens største hagepersonligheter gjennom tidene. Og vi gjør stopp i de to moderne hagene som er på alle hagedesigneres og arkitekters lepper for tiden: Jardins d'Étretat, med sine ansiktskulpturer mellom strikte formklipte busker, samt Jardin Plume, med sine gress- og prærieaktige vekster blandet med blomster i varme toner. I tillegg besøker vi en håndfull andre utsøkte hager samt rusler rundt i hyggelige normanniske småbyer med hus i bindingsverk.

Bienvenue à Normandie!

EARLY BIRD RABATT

Bestiller du denne reisen før 1. mars 2020 får du kr 500 i rabatt per reisende.

«Livet kan knapt oppleves som mer blomstrende, sjarmerende fransk og bedre. Gleder meg til å dele disse franske opplevelsene med dere!»

Arild SandgrenReiseleder

15. april 2020

Inspirasjon:

Dag til dag program:

Dag 1 – tirsdag 26. mai

På flyplassen blir vi møtt av vår svenske guide som har bodd i Frankrike i flere tiår og kjenner landet som sin egen bukselomme. Vi vises til vår buss, og setter umiddelbart kursen nordover gjennom bølgende fruktbart landskap opp til den klassiske badebyen Deauville hvor velstående parisere, kunstnere og intellektuelle har reist på helgetur siden forrige århundreskifte.

Underveis gjør vi et kort kaffestopp i idylliske Les Andelys som ligger malerisk til ned mot Seinen, denne viktige floden som renner gjennom Normandie og midt inn i Paris.

Deauville ligger ut mot det som på fransk folkemunne kalles blomsterkysten, nettopp fordi det er så frodig og blomsterrikt her. Byen har en malerisk båthavn, hyggelige gågater samt flere gode restauranter hvorav noen befinner seg på ”Les planches de Deauville”: En promenadevei av treplanker som ble konstruert i 1923 av arkitekten Charles Adda for at kvinnene skulle kunne spasere tørrskodd langs stranden i sine elegante kjoler. Vi rusler rundt i byen og trekker inn den maleriske franske atmosfæren for å komme i rett stemning foran de mange begivenhetsrike dagene som skal møte oss.

Vi bor nær stranden på elegante Novotel Deauville Plage. Kveldens velkomstmiddag spiser vi på hyggelige erkefranske Le Bistrot aux Demoiselles, som ligger knapt 700 meter fra hotellet, og middagen byr på en rekke nord-franske delikatesser. Vi blir garantert både mette og fornøyde, for mat det kan franskmennene! (M)

Dag 2 – onsdag 27. mai

Etter en god frokost, sjekker vi ut av hotellet og kjører langs den vakre og stedvis dramatiske kysten i retning Honfleur. Honfleur er en malerisk småby hvor tiden mer eller mindre har stått stille, med smale gater og bindingsverkshus, og den spesielle kirken Sainte-Catherine, bygget etter modell fra de skandinaviske kirkene. Honfleur var også stedet kunstnerne satte spesielt høyt ved forrige århundreskifte, og den kunstneriske ånden henger igjen i mange gallerier og antikvitetsforretninger. Vi får en guidet omvisning i Honfleur, men vi får også litt tid til å spasere litt rundt på egen hånd, før vi kjører vi videre mot Étretat med sine dramatiske klipper som har inspirert kunstnere som Monet, Boudin og Courbet.

I den sjarmerende fiskerlandsbyen Étretat blir det også et lite stopp og tid til lunsj på egen hånd. Etter lunsj besøker vi hagen som er på leppene til verdens ledende landskapsarkitekter for tiden: Les Jardins d’Étretat. I 1905 plantet Madame Thébault, den gang en kjent fransk skuespiller, et første tre på en av klippene i Étretat, og sådde dermed « frøet » til opprettelsen av Jardins d'Étretat. I moderne tid har den internasjonalt anerkjente landskapsarkitekten, Alexandre Grivko, blitt inspirert av floraen langs Normandie-kysten og tilført ansiktskulpturer og annen samtidskunst, som er plassert mellom de utallige formklipte buskene i hagen. Han skapte dermed en spennende overgang mellom menneskelig håndverk og kultivert samt vill natur. I tillegg er utsikten fra hagen og utover hav, strand og klipper fantastisk og sørger for prikken over i-en på denne moderne hageopplevelsen.

Vi kjører videre mot Dieppe, hvor vi igjen skal bo helt ned til stranden i hyggelige Mercurs Hotel Dieppe.

Middag i kveld blir på egen hånd, men reiseleder samler de som ønsker å spise sammen på en hyggelig restaurant i sentrum av byen. Kanskje ferskfanget fisk eller nykokt hummer kan friste i dag ? Vi er tross alt i Normandie, et område kjent for sine gode sjømat ! (F)

Dag 3 – torsdag 28. mai

Etter frokost, begir vi oss ut på nye eventyr igjen. Dagens første stopp er slottet Château Mesnil Geoffroy som klassifiseres som et historisk monument i Frankrike. Slottet er omringet av et 100 mål stort hageanlegg i formell fransk stil, og er spesielt kjent for sin samling med over 2000 ulike sorter roser ! Rosene er nøye merket, så finner du en sort du synes er spesielt vakker og som dufter ekstra godt, er det bare å ta bilde av skiltet og bestille maken rose av ditt lokale hagesenter når du kommer hjem. Siden 2015 har slottshagen blitt tilført en dekorativ kjøkkenhagedel, en såkalt « Potager » som franskmennene gjerne kaller det, hvor gamle arvesorter av grønnsaker er plantet sammen med ulike spiselige blomster.

Vi kjører videre mot Varengeville sur Mer hvor vi gjør et stopp for å spise lunsj samt rusle rundt i de trange gatene. Varengville sur Mer er nemlig ikke hvilken landsby som helst, men regnes som en av de mest idylliske og vakrest beliggende havnebyene i hele Normandie !

Den engelske påvirkningen på hagene langs denne kystsrekningen som jo vender ut mot den engelske kanelen, er stor, og Le Bois des Moutiers, ettermiddagens hagebesøk og et steinkast unna Varengeville, karakteriseres som en engelsk hage i Frankrike. Hagen ble påbegynt i 1898 av Guillaume Mallet, og etterkommerne, som fortsatt bor her, er stolte over å føre hagetradisjonen videre. Hagen er en drøm med sine staudebed, peoner, rododendronbusker, eksotiske trær og ikke minst sine mange fantastiske roser.

Vi er tilbake igjen på hotellet vårt i Dieppe sen ettermiddag. Middag i kveld er på egen hånd, men reiseleder samler de som ønsker å spise middag sammen. Det finnes mange hyggelige spisesteder i kort avstand fra hotellet. (F)

Dag 4 – fredag 29. mai

Vi sjekker ut av hotellet og forlater hyggelige Dieppe for neste overnattingsstopp som er historiske Rouen, men først skal vi besøke noen hager underveis :

Dagens første hagebesøk er et av de virkelig store høydepunktene i løpet av denne hagereisen: Jardin Vasterival er en gedigen woodlandhage anlagt av prinsesse Greta Sturdza som opprinnelig kom fra Kristiansund (!), men ble gift til sin prinsessetittel via ekteskapet med prins Georges M. Sturdza av Romania. Noen år etter andre verdenskrig, ble kongedømmet avskaffet i Romania og prinsesse Greta og prins Georges kjøpte eiendommen Vasterival nord i Frankrike hvor de slo seg ned. Hagen er vakker gjennom hele året på grunn av den gjennomtenkte beplantningen og den spesielle beskjæringsteknikken utviklet av nettopp Greta Sturdza, men hagen er kanskje aller finest vår og forsommer med sine flere tusen blomstrende surjordsvekster som rododendron, azalea, hortensia og kornell. Jardin Vasterival regnes blant hageeksperter som en av de fineste woodlandhagene i Europa, og den nå avdøde prinsessen med norsk bakgrunn, karakteriseres som en av Europas store hagepersonligheter, spesielt i engelske hagemiljøer. Prinsesse Greta Sturdza er blant fagfolk spesielt kjent for sine tanker rundt transparent beskjæring hvor målet med beskjæringen er å beholde skogfølelsen, samtidig som man slipper nok lys ned til skogbrunnen til at en rekke planter kan trives og blomstre. Hagen er omtalt i flere internasjonale tidsskrifter og også i norske blader som Norsk Hagetidend og Hagen for Alle.

Vi forlater magiske Vasterival og kjører i retning Tourville Sur Argues og slottet Château de Miromesnil, men først gjør vi et kort stopp i en hyggelig landsby slik at hver og en kan spise lunsj på egen hånd. Kanskje stopper vi i idylliske Veules-les-Roses, eller vi finner et hagesenter med kafé og butikk slik at det også blir mulig å kjøpe noen hageminner med hjem. Vi får se hva vi får til, men et lunsjstopp på et hyggelig sted skal vi ordne!

Château de Miromesnil, som ble bygd i 1590 på ruinene av en gammel borg, er spesielt kjent for sin ”Le Potager”, grønnsakshagene som i sin tid forsynte både adel og personale med sesongens frukt og grønt. Kjøkkenhagen, med både frukttrær, bærbusker og grønnsaker, er i full aktivitet den dag i dag og mange franskmenn, som har en stor forkjærlighet for nettopp kjøkkenhager, anser denne kjøkkenhagen som den beste og fineste i hele landet. I tillegg byr slottet også på en mer formell hagedel med både roser, stauder og formklipte busker. Det blir også en liten omvisning inne i selve slottet med antikviteter fra 16-, 17- og 1800-tallet.

Vi fortsetter videre mot Rouen med sin hyggelige bykjerne og mange flotte byggverk fra Middelaldren. Rouen er sterkt preget av Skandinavia og vikingenes erobringer og betraktes som den historiske hovedstaden i Normandie.

Vi sjekker inn på hotellet, Best Western Hotel Litteraire Gustave Falubert, som ligger midt i sentrum av byen. Utpå ettermiddagen samles gruppen igjen. Guiden vår Elisabeth, tar oss med på en byvandring over trange brosteinsbelagte gater langsmed nydelige bindingsverkshus. Vi ser katedralen Notre-Dam som er malt av Monet mange ganger og markedsplassen med kirken hvor Jeanne d`Arc ble brent på bålet i 1431, samt mye annet.

Middag i kveld er på egen hånd, men reiseleder samler de i gruppen som ønsker å spise middag sammen. (F)

Dag 5 – lørdag 30. mai

Etter frokost, kjører vi mot Montmain og hagen Le Jardin Angelique. Hagen er flott året rundt, men er nok mest berømt for den store rosesamlingen. Hagen består av en romantisk engelsk del og en annen litt strammere italiensk del, og vi vandrer gjennom frodige partier med roser, stauder, hortensiaer, klippede busker og velfriserte trær. Hagen har en spesiell historie som vi også får høre om av eieren som guider oss rundt.

På vei mot vårt neste hagestopp, besøker vi den idylliske landsbyen Lyons-la-Forêt som ligger i et ruralt skogkledd landskap med hyggelige restauranter rundt et lite torg hvor hver og en rusler litt rundt og finner et sted hvor man spiser lunsj på egen hånd.

Ettermiddagens besøk er en moderne hageperle av de sjeldne: Le Jardin Plume betraktes, faktisk sammen med Jardins d'Étretat som vi besøkte i starten av turen, som en av de mest spennende, moderne hagene i Europa akkurat nå. Hagen fra 1996 er skapt av Patrick og Sylvie Quibel, som ut av en flat eng, og med inspirasjon fra klassiske franske og engelske hager samt de moderne gresshagene til den nederlandske hagedesigneren Piet Oudolf, har skapt en av verdens vakreste hager, iallfall i følge engelske BBC Garden Illustrated. I tilknytning til hagen finnes det også en liten butikkdel for de som ønsker å kjøpe litt annerledes frø som det kan være vanskelig å finne i Norge, med hjem.

Vi er tilbake på hotellet i Rouen sen ettermiddag slik at man rekker en liten ettermiddagsblund og ev. å skifte før vi sammen spaserer til den klassiske franske bistroen Pascaline Restaurant Sa hvor vi skal ha felles 3-retters avslutningsmiddag. (F/M)

Dag 6 – søndag 31. mai

Vi sjekker ut av hotellet og forlater sjarmerende Rouen og begir oss sørover mot Giverny, som ligger omtrent 8 mil nordvest for Paris. Det var her kunstneren Claude Monet slo seg ned for å leve ut sin kjærlighet til malerkunsten, fotograferingen og ikke minst hagearbeidet. Han og hans familie bodde her fra 1883 til 1926. Både rundt og like ved Monets hus ligger hagen som et levende impresjonistisk maleri hvor blomstrende vekster avløser hverandre fra tidlig vår til sen høst. Måndesskiftet mai/juni er tradisjonelt hagens mest stemningsfylte og magiske sesong. Grand Alleè er som en drøm med alle sine blomstrende fargesjatteringer, og vi opplever også den berømte vannliljehagen som har stått modell for mange av hans malerier, spaserer over den japanske broen og føler stemningen som vi kjenner igjen fra mange av Monets bilder. Vi ser også huset med den velkjente gule spisestuen og det vakre blå/hvite kjøkkenet.

Etter denne skjønnhetsopplevelsen har hver og en anledning til å spise lunsj på egenhånd. Det er flere hyggelige spisesteder i gangavstand fra Monets hus.

Vi nyter landsbygd og landsbyer i Normandie fra bussvinduet på siste etappe til Charles de Gaulle og vårt fly hjem mot Norge. (F)

Kart for Normandie:

Praktiske opplysninger:

Reise:

Vi flyr med SAS til/fra Charles de Gaulle
26. mai Oslo-Paris kl. 1105-1320
31. mai Paris-Oslo kl. 1940-2155

Vi anbefaler at eventuelt tilslutningsfly til/fra Gardermoen bestilles sammen med den øvrige reisen. Dette for at man skal få en gjennomgående billett som er viktig dersom det skulle skje noe med bagasje, flyavganger osv. Reisende fra Stavanger/Bergen/Trondheim har muligheter til å reise hjem via København slik at man kommer hjem samme kveld. Utreise via Gardermoen.
Bagasjen går direkte fra utgangspunktet til sluttdestinasjon begge veier.

Hoteller:
Den første natten bor i nær stranden i elegante Deauville. Vi forflytter oss langs kysten nordover til Dieppe de to siste nettene og så dette hotellet like ved stranden. De 2 siste nettene bor vi sentralt i historiske Rouen like ved katedralen og markedsplassen. Alle hotellene har 4* og har alt vi trenger.

Guide - reiseleder: 
Arild Sandgren fra Linnea Reiser følger med fra Gardermoen. På flyplassen i Paris blir vi møtt av vår kunnskapsrike og autoriserte guide. Hun er svensk, men har arbeidet og bodd i Frankrike en årrekke. Hun følger med på hele rundreisen.

Arild Sandgren

Reiseleder

Redaktør og hageekspert i bladet Hagen for Alle, foredragsholder og fagbokforfatter av blant annet hagebøker. Arild kommer opprinnelig fra Vestlandet, men bor nå i et gammelt hus med en 1,5 mål stor hage i Sætre ved Oslofjorden.

Måltider:
(F/L/M) Frokost (5), lunsj (1), middager (2)

Påmelding og betaling:
Påmeldingsfristen er 15. april 2020
Bestill reisen før 1. mars og få kr 500, i Early Bird rabatt. 

Vent ikke med å sikre deg en plass. Det er begrenset med plasser.
Etter at påmeldingen er registrert sender vi bekreftelse med bankgiro pålydende depositumet kr. 3.000/person som betales innen 10 dager.
Restbeløpet forfaller til betaling 4-5 uker før avreise etter mottatt sluttfaktura fra oss. Flybilletter og annen reiseinformasjon blir tilsendt 10-12 dager før avreise.

Generelle reisebetingelser og regler ved avbestilling.

Vi oppforderer alle våre gjester til å gjøre seg godt kjent med våre generelle reisevilkår ved bestilling. Her på websiden finner du i tillegg noen gode reiseråd og svar på vanlige spørsmål.

Pris for denne innholdsrike reisen:

Kr 19.950 / per person i dobbeltrom

Tillegg: Kr 2.890 i rom brukt alene

Og inkluderer:

 • Fly Oslo-Paris t/r med SAS
 • Tilslutningsfly bestilles ved påmelding
 • Bagasje inntil 23 kg + håndbagasje inntil 8 kg
 • 5 netter i dbl.rom på 4* gode hotell i Deauville (1), Dieppe (2) Rouen (2)
 • 6 dagers variert og hyggelig program
 • Alle inngangspenger, visninger, donasjoner
 • Buss/sjåfør/kunnskapsrik svensktalende guide fra område
 • Reiseleder Arild Sandgren fra Linnea Reiser følger med fra Gardermoen
 • Lokale skatter og avgifter
 • Tips til guide og sjåfør
 • Måltider: Frokost (5), lunsj (1), middag (2)

Prisen er beregnet ut fra minimum 20 fullt betalende deltagere, valutakurser og kjente avgifter per oktober 2019. Vi tar forbehold om pris- og programjusteringer som evt. må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over eller kan vite om på forhånd, herunder flytidsendringer. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.