fbpx

Lyngblomstring, hagekurs og skotske høylandshager

13. - 18. august 2020 / 6 dager

I fjor arrangerte vi tur i og rundt nasjonalparken Cairngorms med sine lyngheier, eventyraktige slott, frodige høylandshager og norske Camilla Fredriksen, personen bak den populære bloggen Camillascountryliving. Camilla har gjort skotte av seg og arrangerer hage- og matlagingskurs i drivhuset i den sjarmerende hagen med hovedfokus på grønnsakdyrking. Turen var så vellykket at mange har kontaktet oss og sagt at vi må gjenta turen også i år. Følg med på en tur som kombinerer storslåtte hageopplevelser med praktiske hageerfaringer i guddommelig vakre omgivelser!

Skottland er eventyrriket vi nordmenn har vært fascinert av i tusenvis av år, helt siden vikingene seilte vestover. Det kuperte landskapet gjør at naturen minner om vår norske, men landskapet er mildere og mer kultivert, noe ikke minst de mange slottene og herregårdene har sørget for.

Der det finnes slott og herregårder, finnes det gjerne staselige hager. Det spesielt interessante med hagene i Skottland for oss nordmenn, er at gartnerne her støter på de samme klimautfordringene vi selv gjør i hagene våre. Det du ser i blomst i en hage i Skottland, kan du trolig med hell også få til å blomstre i Norge.

Skottland er kjent for sin lyngblomstring i rosa, lilla og purpur. Når lyngblomstringen er på sitt beste og hagene står i sin flotteste sensommerskrud, besøker vi en rekke imponerende hager i og rundt Cairngorms, kjennetegnet som en av verdens vakreste nasjonalparker hvor blant annet Dronning Elisabeth II har sin skotske residens, Balmoral. Kanskje aner vi konturene av henne i det fjerne der hun farter rundt i sin firehjulstrekker gjennom de purpurfargede lyngheiene. Den spreke britiske dronningen er en dyktig sjåfør, og hun tilbringer gjerne dagene i dette området av Skottland nettopp på denne naturskjønne tiden av året.

I tillegg til spennende hagebesøk, skal vi også tilbringe en hel dag hos norske Camilla Fredriksen som møtte kjærligheten i Skottland og har bygd opp en hage rundt en gammel portnerbolig med utsikt mot lakseelven Spey. Camilla vil guide oss rundt i den egne hagen, men vil også få oss til å lage tomatchutney av de mange tomatene hun dyrker og lære oss å binde lyngkrans eller koke syltetøy. Selvlagde suvenirer det blir ekstra stas å ta med hjem!

EARLY BIRD RABATT

Bestiller du denne reisen før 1. mai 2020 får du kr 500 i rabatt per reisende.

«Turen var så vellykket at mange har kontaktet oss og sagt at vi må gjenta turen også i år.»

Arild SandgrenReiseleder

1. juli 2020

Inspirasjon:

Dag til dag program:

Dag 1 - torsdag 13. august

Vi lander på flyplassen i Aberdeen tidlig formiddag hvor vi møter vår guide og vår buss. Etter en liten halvtime i bussen, gjør vi vårt første stopp som er en privat hage: Parkvilla garden i Ellon. Hagen er utviklet fra 1990 og fremover av eierne Andy og Kim Leonard, og vi får en omvisning gjennom pergolaen pakket inn av klematis, kaprifol og rambler-roser til enden av hagen med sine tre dammer og sin ville blomstereng.

Etter stoppet går turen videre til Pitmedden garden – som driftes av National Trust of Scotland som tar vare på eiendommer av spesiell historisk verdi – består blant annet av intrikate buskbomparterrer som omkranser mer enn 30.000 sommerblomster og stauder! Hagen har aner tilbake til 1675 og bygger fremdeles på den originale hagedesignen fra 1700-tallet. I slutten av august er også frukthagen med sine over 200 frukttrær verd et besøk!

Vi begynner nok å bli sultne for vi sto tidlig opp. Vi stopper for å innta en felles skotskinspirert lunsj i herskapelige omgivelser, Meldrum Country House, før vi kjører videre vestover i retning nasjonalparken Cairngorms.

Før vi ankommer Aberlour, landsbyen vi skal bo i de tre første nettene av turen, stopper vi innom et whiskydestilleri, Glen Garioch, for å lære litt om samt smake på de edle dråpene skottene er så kjent for. Tilbake i bussen igjen merker vi nok at vi er i ferd med å komme i den rette skotske stemningen.

Vi ankommer Aberlour, den skotske landsbyen vi skal bo i, utpå ettermiddagen, sjekker inn på det hyggelige landdsbyhotellet og samles til felles velkomstmiddag hvor vi får mulighet til å bli litt bedre kjent med de andre i gruppen. (L/M)

Dag 2 - fredag 14. august

Etter en solid skotsk frokost, som i tillegg til de sedvanlige eggene, baconbitene og pølsene gjerne også inkluderer den skotske nasjonaldelikatessen haggis, kjører vi mot Gordon Castle med sin spennende «walled garden». En «walled garden» er direkte oversatt en inngjerdet hage. I tillegg til å holde sultne rådyr og hjorter ute, har inngjerdingen en mikroklimatisk funksjon. I le bak de solide veggene, som i Skottland helst ble reist i mur, kan mer eksotiske frukter og bær rekke å bli spisemodne i et litt kjølig klima. Vi studerer de flotte espaljerte fruktrærne og de velfylte grønnsakbedene i dette som regnes som en av Skottlands, ja kanskje Storbritannias fineste frukt- og kjøkkenhager, før vi kjører videre mot Brodie castle garden & Brodie countryfare hvor vi har mulighet til spise lunsj, ta en tur på egenhånd i slottshagen (for de som ikke liker å handle) eller kanskje handle litt i de mange fine spesialbutikkene som ligger i tilknytning til slottsanlegget. Kanskje følger et skotskrutet pledd eller noen pakker smørkjeks med hjem i bagasjen?

Ettermiddagens hagebesøk er Cawdors Gardens. Dette er egentlig ikke bare én hage, men tre hager som hver generasjon eiere har satt sitt eget særpreg på. De tre hagedelene kalles for The Walled Garden, The Flower Garden og The Wild Garden. Den sistnevnte er kanskje spesielt inspirerende i en tid hvor det blir færre pollinerende insekter rundt oss? Gjennom å introdusere flere ville vekster i hagemiljøet, prøver eierne av Cawdors å gjøre noe aktivt med problematikken.

Mette av inntrykk kommer vi tidlig kveld tilbake til vårt hotell i hyggelige Aberlour. Middag i dag er på egenhånd. Det er mulig å spise middag både på hotellet eller på den lokale landsbypuben eller kanskje på eksklusive Dowans hotell. Reiseleder samler de som har lyst til å spise sammen. (F)

Dag 3 - lørdag 15. august

Etter nok en solid skotsk frokost, er vi klare for å spasere langs Spey, kjent som en av Skottlands beste lakseelver. Vi krysser elven over en hengebru mens vi sikkert fotograferer de tweedkledde laksefiskerne som står langs elvebredden og tålmodig håper på sprellende middagsmat.

Vi skal imidlertid besøke Camilla Fredriksen. Camilla er opprinnelig fra Sokndal på grensen mellom Rogaland og Agder hvor hun hadde en flott hage, og hun var aktiv i hagelaget der i flere år. Etter å ha møtt kjærligheten i Skottland, tok hun den norske hageentusiasmen med seg og anla sin hage her like i utkanten av nasjonalparken Cairngorms. Den tidligere kjøkkensjefen har naturlig nok hovedfokus på grønnsaker, og vi guides rundt mellom rødmende bær og spiseklare blomkålhoder i gult, hvitt og grønt mens hun øser av sin brede hageerfaring. Etter omvisning på eiendommen og i hagen, blir det tid til felles lunsj som Camilla har tilberedt blant annet med råvarer fra egen kjøkkenhage.

Camilla forteller litt om maten vi spiser, før vi selv skal i gang med å tilberede våre egne «suvenirer». Det vi lager, avhenger litt av hva som er spisemodent i hagen akkurat når vi er på besøk. Men Camilla dyrker mange ulike sorter tomater og tomater blir mest sannsynlig en av hovedingrediensene.

Etter hagebesøket og samværet, blir det tid for ettermiddagskaffe/te og en liten prat med Camilla om grønnsakdyrking generelt og tomater spesielt, det er bare å stille spørsmål til denne kunnskapsrike damen, før vi rusler langs elven tilbake til hotellet.

Den som er spesielt whiskyinteressert, rekker eventuelt et ettermiddagsbesøk hos Aberlour whiskydestilleri som ligger sentralt i Aberlour og som er kjent for sine utøkte Speyside whiskyer. Et besøk her må imidlertid avtales i forkant og gjøres på egenhånd (destilleriet tar kun imot små grupper). Reiseleder er selvsagt behjelpelig med å få til en avtale for den/de som ønsker det.

Det finnes også noen hyggelige butikker i Aberlour som man kan titte innom på vei tilbake til hotellet, blant annet en velassortert delikatesse, The Spey Larder, med spennende skotske og engelske oster, marmelader, teer og kjeksvarianter.

Middag i kveld blir på egenhånd, enten på hotellet, på den lokale puben eller kanskje på en av restaurantene som Camilla sikkert foreslår. Reiseleder samler de som vil spise sammen (F/L/ettermiddagskaffe/-te)

Dag 4 - Søndag 16. august

Klokken 0930 kjører vi opp i høyden og inn i selve høylandet til Ballindalloch Castle & Gardens, som har vært i samme families eie siden 1500-tallet. Slottet ser ut som et ekte skotsk eventyrslott, og det blir også muligheter til å gå inn i slottet. Den parkmessige hagen er omgitt av både elvene Spey og Avon, samt lyngkledde vidder som strekker seg opp mot de mange fjelltoppene man aner i det fjerne. Den litt utsatte og ekstremt naturskjønne plasseringen fikk en besøkende tidlig på 1900-tallet til å utbryte: «Det er skog og vann over alt og det finnes så mange staselige trær her at man for et øyeblikk helt glemmer at hagen faktisk befinner seg i det skotske høylandet (og ikke på varmere breddegrader)».

Vi har god tid på oss til å nyte de mange sensommerblomstrende staudene og kanskje spesielt rosesamlingen i denne prakthagen, før vi kjører videre gjennom nasjonalparken Cairngorms. Vi er midt i the Highlands. Du skal derfor ikke bli overrasket om du ser menn som har skjørt, eller rettere sagt kilt, skottenes nasjonaldrakt, på seg, i landsbyene vi passerer. Vi stopper i Aviemore hvor vi skal ta damptoget «The Strathspey Steam Railway» gjennom dette lyngblomstrende landskapet samtidig som vi serveres «tea with a view»: tradisjonell ettermiddagste med kanskje verdens vakreste utsikt. Sandwichene, sconesene og kakene metter godt og fungerer nok derfor som dagens lunsj, og kanskje sågar middag, for de fleste av oss.

Bussen møter oss på endestasjonen, og vi kjører videre til den skotske oljehovedstaden Aberdeen, hvor vi skal overnatte de to siste nettene. Veien dit går gjennom vakkert høylandslandskap via slottet Balmoral som er Dronning Elisabeth II skotske feriested. August er dronningens favorittmåned i Skottland. Dermed får vi ikke mulighet til besøke slottet, hvor hun akkurat nå er på ferie, men vi stopper på behørig avstand slik at de som ønsker kan få tatt noen bilder til skrytealbumet.

Vi ankommer Aberdeen sen ettermiddag og sjekker inn på vårt sentralt beliggende hotell. Kvelden er på egenhånd til ev. shopping og middag, men vi har forhåndsbooket et bord i hotellets restaurant for de i gruppen som har lyst til å spise middag sammen. (F, L: dvs. Afternoon Tea)

Dag 5 - mandag 17. august

Vi kjører først fra hotellet klokken 0945 i dag slik at den som har lyst på en morgentur for å se litt av sentrum av Aberdeen, har mulighet til det. Reiseleder tipser om steder verd et kort besøk i byen som flere år på rad er kåret til byen med Storbritannias fineste offentlige beplantninger.

Dagens hagebesøk er Crathes gardens. Hagen ligger vakkert til omgitt av bakker og berg og med utsikt mot frodige dalganger. Hagen er kjent for sine enorme formklipte barlindbusker og andre hekker, men også sine gangstier som kantes inn av fargeharmoniske staudebeplantninger. For den ekstra spreke er det også mulig å følge en natursti kantet inn av flere hundre år gamle edelløvtrær.

Etter hagebesøket legger vi turen innom et hyggelig brasseri hvor vi spiser felles lunsj. Brasseriet ligger vakkert til nær elven Dee. Hvis været er fint rekker vi kanskje en liten spasertur i dette naturskjønne området før vi setter oss inn i bussen og kjører i retning Drum Castle som er kjent som roseslottet med stor R her i Skottland nettopp fordi slottet har en fantastisk rosehage med mange velduftende roser i blomst også i midten av august. Slottshagen byr i tillegg på velfylte stauderabatter, formklipte busker, hagedam og litt spesielle hagemøbler.

Ved siden av Drum Castle ligger et 5-stjerners hagesenter, Drum Garden Centre, som betraktes som Skottlands beste hagesenter. Her får vi en orientering av en hageekspert før vi får mulighet til å kjøpe løker, frø, hageredskaper samt annet hagerelatert med hjem. Hageartikler er ofte betydelig rimeligere i Storbritannia, og det er lov å ta med seg et bestemt antall frø og høstløk til Norge noe reiseleder vil orientere nærmere om.

Vi er tilbake på hotellet på ettermiddagen og får litt tid på egenhånd til å slappe av eller ta en liten rusletur i Aberdeen, som også kalles for rosenes by i Storbritannia, før vi samles til felles 3-retters avskjedsmiddag på en elegant restaurant like i nærheten av hotellet. (F, M)

Dag 6 – tirsdag 18. august

Det er tidlig morgenfly hjem til både Stavanger og Oslo, men heldigvis ikke tidligere enn at vi rekker å innta nok en solid og god skotsk frokost i ro og mak, før vi sjekker ut av hotellet og drar ut til flyplassen med mange skotske hageminner i hodet og garantert noen rutete suvenirer i bagasjen. (F)

Kart for Skotland:

Praktiske opplysninger:

Reise:

Reise – SAS t/r – lokale tider
13. august Oslo-Aberdeen kl. 0845 - 0920
Stavanger-Aberdeen kl. 0905 - 0910
17. august Aberdeen-Oslo kl. 0955 - 1225
Aberdeen-Stavanger kl. 0945 - 1150

Vi anbefaler at eventuelt tilslutningsfly til/fra Gardermoen (evt. fra Stavanger på hjemturen) bestilles sammen med den øvrige reisen. Dette for at man skal få en gjennomgående billett noe som er viktig dersom det skulle skje noe med bagasje, flyavganger osv. Bagasjen går direkte fra utgangspunktet til Aberdeen. Det samme på hjemturen, altså fra Aberdeen og til endelig flyplass.

Hotell:

De tre første nettene bor vi i lille sjarmerende Aberlour midt i den kilometerlange High Street med små landsbybutikker, koselig landsbykirke og torg. Aberlour Hotel (3 første netter) har gode senger og hyggelige rom og forøvrig alt hva vi trenger. I Aberdeen bor vi på elegante Sandman Signature Hotel (2 siste netter).

Reiseleder - guide:

Reiseleder fra Linnea Reiser er Arild Sandgren som er med fra Gardermoen. I Aberdeen blir vi møtt av vår lokalkjente skotske guide samt møter opp gruppen som reiser direkte fra Stavanger.

Arild Sandgren

Reiseleder

Redaktør og hageekspert i bladet Hagen for Alle, foredragsholder og fagbokforfatter av blant annet hagebøker. Arild kommer opprinnelig fra Vestlandet, men bor nå i et gammelt hus med en 1,5 mål stor hage i Sætre ved Oslofjorden.

Måltider:

Skotsk frokost (5), lunsj (3), middager (2), Afternoon Tea/Tea with a view (1)

Påmelding og betaling:

Påmeldingsfristen er 1. juli, men husk vår Early Bird rabatt på kr. 500 ved påmelding før 1. mai! Vent imidlertid ikke for lenge med å sikre deg plass. Det er begrenset med plasser, og vi kan bli utsolgt før påmeldingsfristen!

Etter at påmeldingen er registrert sender vi bekreftelse med bankgiro pålydende depositumet kr 3.000/person som betales innen 10 dager.

Restbeløpet forfaller til ca. 5 uker før avreise etter mottatt sluttfaktura fra oss. Flybilletter og annen reiseinformasjon blir sendt fra oss ca. 14 dager før avreise.

Generelle reisebetingelser og regler ved avbestilling.

Vi oppforderer alle våre gjester til å gjøre seg godt kjent med våre generelle reisevilkår ved bestilling. Her på websiden finner du i tillegg noen gode reiseråd og svar på vanlige spørsmål.

Pris for denne innholdsrike reisen:

Kr. 16.900/per person i dbl. rom

Kr. 1.750 for brukt alene

Og inkluderer:

 • Fly Oslo-Aberdeen-Oslo alterantivt Stavanger-Aberdeen-Stavanger med SAS (evt. tilslutningsfly bestilles ved påmelding. Pris på forespørsel.)
 • Flyskatt per februar 2019 kr. 780
 • 1 bagasje inntil 23 kg, 1 håndbagasje inntil 8 kg, setereservasjon
 • 5 netter i dbl.rom i hyggelig 3* landsbyhotell i Aberlour (3 netter) og 4* boutiquehotell (2 netter) sentralt i Aberdeen
 • Privat buss og lokal guide som følger med på hele turen
 • Reiseleder fra Linnea Reiser er Arild Sandgren som også vil kunne svare på generelle hagespørsmål underveis
 • Daglig innholdsrikt program
 • Alle innganger med omvisninger i de ulike hagene/severdighetene inkludert inngang inn i de fleste slottene
 • Besøk på whiskydestilleri med smaksprøver
 • Tur med damptog gjennom nasjonalparken Cairngorms med servering av klassisk Afternoon Tea
 • Lokale skatter, mva. osv.
 • All tips til guide og sjåfør
 • Måltider: Skotsk frokost (5), lunsj (3), Afternoon Tea (1), middag (2)
 • Fly Oslo-Aberdeen-Oslo alterantivt Stavanger-Aberdeen-Stavanger med SAS (evt. tilslutningsfly bestilles ved påmelding. Pris på forespørsel.)
 • Flyskatt per februar 2019 kr. 780
 • 1 bagasje inntil 23 kg, 1 håndbagasje inntil 8 kg, setereservasjon
 • 5 netter i dbl.rom i hyggelig 3* landsbyhotell i Aberlour (3 netter) og 4* boutiquehotell (2 netter) sentralt i Aberdeen
 • Privat buss og lokal guide som følger med på hele turen
 • Reiseleder fra Linnea Reiser er Arild Sandgren som også vil kunne svare på generelle hagespørsmål underveis
 • Daglig innholdsrikt program
 • Alle innganger med omvisninger i de ulike hagene/severdighetene inkludert inngang inn i de fleste slottene
 • Besøk på whiskydestilleri med smaksprøver
 • Tur med damptog gjennom nasjonalparken Cairngorms med servering av klassisk Afternoon Tea
 • Lokale skatter, mva. osv.
 • All tips til guide og sjåfør
 • Måltider: Skotsk frokost (5), lunsj (3), Afternoon Tea (1), middag (2)
 • Fly Oslo-Aberdeen-Oslo alterantivt Stavanger-Aberdeen-Stavanger med SAS (evt. tilslutningsfly bestilles ved påmelding. Pris på forespørsel.)
 • Flyskatt per februar 2019 kr. 780
 • 1 bagasje inntil 23 kg, 1 håndbagasje inntil 8 kg, setereservasjon
 • 5 netter i dbl.rom i hyggelig 3* landsbyhotell i Aberlour (3 netter) og 4* boutiquehotell (2 netter) sentralt i Aberdeen
 • Privat buss og lokal guide som følger med på hele turen
 • Reiseleder fra Linnea Reiser er Arild Sandgren som også vil kunne svare på generelle hagespørsmål underveis
 • Daglig innholdsrikt program
 • Alle innganger med omvisninger i de ulike hagene/severdighetene inkludert inngang inn i de fleste slottene
 • Besøk på whiskydestilleri med smaksprøver
 • Tur med damptog gjennom nasjonalparken Cairngorms med servering av klassisk Afternoon Tea
 • Lokale skatter, mva. osv.
 • All tips til guide og sjåfør
 • Måltider: Skotsk frokost (5), lunsj (3), Afternoon Tea (1), middag (2)

Prisen er beregnet ut fra minimum 25 fullt betalende deltagere, valutakurser og kjente avgifter per januar 2020. Vi tar forbehold om pris- og programjusteringer som evt. må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over eller kan vite om på forhånd, herunder flytidsendringer. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.