fbpx

Kriminelt vakre hager i Dorset og Agatha Christies Devon

4. - 9. juni 2020 / 6 dager

Agatha Christie, krimdronningen med stor K, elsket Devon. Hun ble født i Torquay, «hovedstaden» på dette som kalles Englands riviera. For noen av pengene Agatha tjente som forfatter, kjøpte hun herregården Greenway, som ligger på en øy i elven Dart og er omgitt av en frodig nærmest tropisk hage. I tillegg til å skrive krimbøker, var nemlig Fru Christie også glad i å stelle i hagen, i likhet med så mange andre engelskmenn.

Vi besøker både grevskapene Devon og Dorset i begynnelsen av juni, når rosene springer ut i blomst og dette frodige stykke England kanskje er på sitt aller vakreste og mest blomstrende. Området er et svært populært feriested blant engelskmenn selv på grunn av det gunstige klimaet, de fantastiske strendene og de mange idylliske byene.

Innbyggerne her ble kalt Dumnonii, de som bor i en dyp dal, av romerne som okkuperte og bodde i området i minst tre hundre år. Det er dette som er opphavet til navnet Devon. Navnet er en god karakteristikk, for i tillegg til sine strender, er Devon et bakkete landskap med bølgende høydedrag og fine utkikkspunkter utover den engelske kanal som hele tiden føles nærværende.  

Det nærmest subtropiske klimaet her gjør også at hagegleden er stor, med noen av Englands mest imponerende hageanlegg. Vi besøker de aller beste av dem samtidig som vi stopper opp i idylliske Agatha Christie-aktige landsbyer for å drikke te, dufte på rosene, spise lunsj eller ta en titt over hagegjerdene for å se om Miss Marple eller Hercule Poirot også er der inne og nyter junisolen fra hagestolen.

Og vi bor nesten midt i filmen! Den siste filmatiseringen av Agatha Christie boken Miss Marples siste sak (2006), Sleeping murder på engelsk, og som regnes som en av de beste bøkene i Miss Marple-serien, er faktisk innspilt i Sidmouth, et steinkast fra herregårdshotellet i georgiansk stil som vi skal bo på.

«Jeg begynner å tenke på Devon, på røde klipper og blått hav. Det skal bli godt å komme hjem.»

Agatha Christie

«Det nærmest subtropiske klimaet på Englands riviera gjør at hagegleden er stor, med noen av Englands mest imponerende hageanlegg. Vi besøker de beste av dem samt stopper opp i idylliske Agatha Christie-aktige landsbyer for å handle litt, drikke te og dufte på rosene.»

Arild SandgrenReiseleder

Utsolgt!

Inspirasjon:

Dag til dag program:

Dag 1 – torsdag 4. juni

Vi lander på Heathrow utenfor London kl 0920 og kjører straks sørvestover i det vakre pastorale engelske landskapet.

Vårt første hagebesøk blir underveis og står definitivt i rosenes tegn. Mottisfont Abbey har en av Englands mest berømte rosehager, og det er primært velduftende gammeldagse roser det er snakk om og det er akkurat nå de blomstrer! Blant rosekjennere er Mottisfont en godbit man iallfall en gang i livet drømmer om å oppleve. Vi nyter synet (og ikke minst duften!) av de mange vakre historiske sortene bak lunende gamle klostermurer. Det er også mulig å gå inn i den elegante herregården for å ta en titt samt spise lunsj på stedets hyggelige kafé eller restaurant.

Vi kjører videre mot Devon, og som en kontrast til den vakre, men enorme rosehagen til Mottisfont, stopper vi i en privat hage hvor det selvsagt dyrkes roser, men også gammeldagse stauder og en rekke andre spennende planter. I denne private NGS-hagen, NGS-betegnelsen betyr at hagen er godkjent av «The yellow book», et slags hagenes svar på Michelin-guiden, som hvert år velger ut Englands vakreste private hager, servers vi ettermiddagskaffe eller -te og en kakebit av de hyggelige hageeierne.

Vi ankommer vårt hotell like utenfor idylliske Sidmouth tidlig på kvelden og får tid til å skifte og friske oss opp før vi møtes for å spise felles velkomstmiddag i hotellets restaurant.

Hotellet i georgiansk herregårdsstil, ligger vakkert til omgitt av en flott hage, og med en egen National Trust-gangsti langs elven Sid som leder inn til selve sentrum av Sidmouth som ligger 10 minutters spasertur unna. Sidmouth er en pittoresk by som ligger vakkert til like ved havet. Byen er et populært feriested og inngang til Jurrassic Coast, som er et verdensarvsted. Vårt sentralt beliggende hotell har for øvrig alt vi trenger og altså med kort avstand til handlegater, kafeer og restauranter. (M)

Dag 2 – fredag 5. juni

I dag handler det mye om Agatha Christie. Etter en god engelsk frokost, med både egg og bacon, toast, marmelade og kanner med te eller kaffe, kjører vi av sted for å besøke det elskede landstedet hennes Greenway. Vi må ta båt (kort båttur) for å komme ut til huset, som faktisk er en liten herregård, samt den omgivende vakre hagen som ligger på en egen øy.

Det er ikke få mennesker som har blitt myrdet med plantegift blandet ut i «a nice cup of tea» i Agatha Christies rundt 80 krimbøker, og som en liten kuriositet finnes det også en hagedel her egnet giftige planter. Greenway ligger for øvrig nydelig til omgitt av en nesten tropisk frodighet og på en høyde med utsikt utover elven Dart.

Etter besøket tar vi båten tilbake igjen til sjarmerende Dartmouth hvor det blir tid til litt lunsj på egen hånd samt en spasertur innom Royal Avenue Gardens med både roser og eksotiske palmer. I Devon befinner vi oss nemlig på Englands riviera hvor vintrene er så godt som frostfrie og somrene er kjent for å være spesielt solrike og varme slik at en rekke palmer og andre eksotiske vekster trives.

Vi skal også ta damptog i dag fra idylliske Kingswear og passerer den vesle byen Churston, som er med i Agatha Christie-boken «Mord etter alfabetet».

På vei tilbake igjen mot vårt hotell, kjører vi innom «storbyen» og den engelske rivierahovestaden Torquay, byen hvor Agatha Christie ble født. Vi tar en spasertur på «Agatha Christie Mile», nyter synet av både havet og de vakre eksotiske beplantningene og ser flere bygninger som forbindes med forfatteren og bøkene hennes.

Vi er tilbake på hotellet utpå ettermiddagen. I kveld er det middag på egenhånd, men Sidmouth har flere hyggelige restauranter. Reisleder samler de som har lyst til å spise middag sammen inne i Sidmouth (10 minutter å spasere). Det er også mulig å spise på hotellet. (F)

Dag 3 – lørdag 6. juni

I dag skal vi litt opp i høyden til nasjonalparken Dartmoor, et lyngkledd hedeaktig landskap kjent blant annet for sine ville ponnier. Dagens første hagebesøk er The Garden House som regnes som en av Englands vakreste hager med blomstrende busker, stauder og diverse klatrevekster. Hagen ligger like i utkanten av nasjonalparken Dartmoor, og mystiske Dartmoor opptrer også som kulisse i flere av Agatha Christie sine bøker. Agatha Christie bodde for eksempel 14 dager på Dartmoor Hotel hvor hun skrev Stylesmysteriet, historien hvor den kjente detektiven Hercule Poirot opptrer for første gang.

I Princetown, omtrent midt på Dartmoor, stopper vi innom The Feathers pub for å spise klassisk «Roast Carvery», det vil si en solid kjøttlunsj med saus og klassisk tilbehør som Yorkshire pudding, i en hyggelig pub. Vi er ikke alene om å spise lunsj her. Stedet er populært som samlingssted også blant de lokale, og lunsjen er noe mange har hatt med seg helt fra barndommen.

Vi kjører nordover i Devon hvor vi besøker det kongelige engelske hageselskapets visningshage RHS Rosemoor. Her finnes det mye spennende å se på, blant annet en inspirende hage i cottage-stil, en rosehage samt en visningshage. Det finnes også en velassortert butikk her med stort frøutvalg, hagebøker og hageredskaper.

Vi er tilbake på vårt hotell i hyggelige Sidmouth utpå ettermiddagen. Middag i kveld er på egen hånd, men reiseleder samler de som ønsker å spise middag sammen inne i Sidmouth (10 minutter å spasere). Det er også mulig å spise på hotellet for den som foretrekker det. (F, L)

Dag 4 – søndag 7. juni

I dag kjører vi østover og inn i grevskapet Dorset hvor vi gjør et formiddagsstopp i idylliske Lyme Regis, en by som på grunn av sin sjarm og autentisitet er brukt som kulisse i en rekke filmer, blant annet «Den franske løytnantens kvinne», et britisk kjærlighetsdrama fra 1981 med Meryl Streep og Jeremy Irons i hovedrollene og basert på boken med samme tittel av John Fowles.

I Lyme Regis rusler vi rundt på egen hånd for å handle litt i de mange gode spesialbutikkene, se på folkelivet samt spise lunsj.

Vi samles etter lunsjtid for å kjøre videre gjennom dette maleriske bølgende landskapet til Forde Abbey House & Gardens. Her får vi en privat guidet omvisning i den elegante herregården, hvor vi blant annet ser de berømte Mortlake Tapestries som ble vevd i London på 1600-tallet etter et design av Raphael. Etterpå tar vi en felles titt på den vakre prisbelønte hagen full av stauder, sommerblomster, eksotiske busker og roser så klart. Her er det mye hageinspirasjon å hente!

Vel tilbake på hotellet i Sidmouth, rekker vi en liten blund, før vi samles til felles middag i hotellets hyggelige restaurant. (F, M)

Dag 5 – mandag 8. juni

Etter frokost kjører vi av sted på vei mot nye eventyr og mysterier.

Dagen første besøk er Buckfast Abbey, et moderne benediktinerkloster med en vakker hage bestående av tre hagerom: Lavender, Sensory og Physic Garden. Vi besøker også klosterets vakre kirke.

Vi gjør lunsjstopp i en idyllisk landsby som kunne vært Miss Marples elskede St. Mary Mead, før vi kjører videre mot øya Burgh Island hvor to av Agatha Christies bøker, «Solen var vitne» og «Ti små negerbarn», utspiller seg. Den bittelille øya, som egentlig er en halvøy og ligger i et gudommelig vakkert landskap, er omgitt av vann når det er høyvann: I så fall blir vi kjørt ut i en merkelig traktoraktig buss. Er det lavvann, spaserer vi ut for øya er bilfri og bussen kan derfor ikke kjøre oss helt frem. Vi garanterer imidlertid at alle kommer tørrskodd over. Hotellet, som er det eneste bygget som ligger på øya i tillegg til en knøttliten fiskerhavn med en eldgammel pub, er en unik bygning i Art Deco-stil hvor mange kjente personer som Noel Coward, Edward VIII og Wallis Simpson og selvsagt Agatha Christie, har overnattet.

Som seg hør og bør på en Englandstur, avsluttes besøket på Burgh Island med klassisk Afternoon eller Cream tea med små fingersandwicher, scones med krem og syltetøy og kaker så elegante at du knapt har sett maken før. Får vi plass, drikker vi teen inne på hotellet på Burgh Island eller vi finner et annet hyggelig sted like i nærheten hvor vi prøver det klassiske ettermiddagsmåltidet. Det føles nesten som om vi er med i en filmscene når vi nipper til teen og inntar de mange godbitene på asjetten.

På vei tilbake til hotellet, gjør vi (om tiden tillater) et stopp i en NGS-hage og får omvisning av de hyggelige eierne, før vi er tilbake på hotellet sent utpå ettermiddagen.

Dette er vår siste kveld i Devon sammen. Det markerer vi med å spise felles 3-retters avslutningsmiddag på hotellet i Sidmouth. (F, Afternoon tea/cream tea, M)

Dag 6 – tirsdag 9. juni

Vi spiser frokost og sjekker ut av hotellet før vi begir oss østover i retning Heathrow og flyet hjemover. Vi har imidlertid god tid og gjør et stopp i East Lambrook Manor Gardens: En kjent hage i klassisk cottage-stil skapt av hagepersonligheten og forfatteren Margery Fish, en legende innen hageverdenen. Hagen er spesielt kjent for sine brede gangstier mellom velfylte staudebed og gir garantert inspirasjon man kan ta med hjem til egen hage.

Etter denne reisens siste hagebesøk, stopper vi på puben Brunning & Price for å spise en litt sen velsmakende klassisk publunsj før vi kjører videre til flyplassen hvor vi er omtrent to timer før vår avgangstid kl 1730. (F, L)

Kart for Devon:

Praktiske opplysninger:

Reise:

Vi flyr med SAS til/fra London Heathrow.
4. juni Oslo - London kl. 0755-0920
9. juni London– Oslo kl. 1730-2035

Vi anbefaler at eventuelt tilslutningsfly til/fra Gardermoen bestilles sammen med den øvrige reisen. Dette for at man skal få en gjennomgående billett som er viktig dersom det skulle skje noe med bagasje, flyavganger, osv. Bagasjen går direkte fra utgangspunktet til/fra London.
Reisende til/fra Trondheim, Bergen, Stavanger osv reiser samme morgen via Oslo til London. Reisende fra Stavanger reiser hjem direkte fra London til Stavanger. Ta kontakt med oss om dette.

Hotell:

Vi bor alle nettene (5) på samme hotell. Hotellet er i georgiansk herregårdsstil, ligger vakkert til omgitt av en flott hage, og med en egen National Trust-gangsti langs elven Sid og inn til selve sentrum av Sidmouth som ligger 10 minutters spasertur unna. Velutstyrte rom med bl.a. te- og kaffefasiliteter.

Guide / reiseleder:

På Heathrow møter vi vår Blue Badges guide. Hun er svensk og har bodd og arbeidet i Storbritannia i en årrekke. Reiseleder er Arild Sandgren fra Linnea Reiser.

Arild Sandgren

Reiseleder

Redaktør og hageekspert i bladet Hagen for Alle, foredragsholder og fagbokforfatter av blant annet hagebøker. Arild kommer opprinnelig fra Vestlandet, men bor nå i et gammelt hus med en 1,5 mål stor hage i Sætre ved Oslofjorden.

Måltider:

Engelsk frokost (4), publunsj (1), afternoon tea (1), middag (3), kaffe/te ved hagebesøk.

Påmelding og betaling:
Påmeldingsfristen er satt til 1. april 2020, men det er FÅ PLASSER ledig på denne turen!

Etter påmeldingen er registrert sender vi en bekreftelse med bankgiro pålydende depositumet kr. 3000/person som betales innen 10 dager.

Restbeløpet forfaller til betaling 4-5 uker før avreise. Flybilletter og annen reiseinformasjon blir tilsendt 10-12 dager før avreise.

Generelle reisebetingelser og regler ved avbestilling.

Vi oppforderer alle våre gjester til å gjøre seg godt kjent med våre generelle reisevilkår ved bestilling. Her på websiden finner du i tillegg noen gode reiseråd og svar på vanlige spørsmål.

Pris for denne innholdsrike reisen:

Kr 18.900 / per person i dobbeltrom

Tillegg: Kr 1.400 i rom brukt alene

Og inkluderer:

 • Fly Oslo-London t/r med SAS
 • Vi er behjelpelige med tilslutningsfly til/fra Gardermoen fra andre steder i landet. Bestilles ved påmelding)
 • 1 bagasje inntil 23 kg + håndbagasje inntil 8 kg
 • 5 netter i dbl.rom i beskrevet Country-house hotell
 • Alle innganger, omvisninger og donasjoner
 • 6 dagers innholdsrikt program
 • Reiseleder Arild Sandgren er med fra Gardermoen
 • Lokal svensktalende Blue Badge guide under hele turen
 • Privat buss/sjåfør under hele turen
 • Lokale skatter, mva.
 • Tips til guide, sjåfører
 • Måltider: Engelsk frokost (5), publunsj (2), afternoon-/cream tea (1), middag (3), kaffe/kake ved hagebesøk.

Prisen er beregnet ut fra minimum 25 fullt betalende deltagere, valutakurser og kjente avgifter per november 2019. Vi tar forbehold om pris- og programjusteringer som evt. må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over eller kan vite om på forhånd, herunder flytidsendringer. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.