fbpx

Hjemmene til verdenskjente naturelskere og andre håndplukte hageperler i Kent, Englands hage

20. - 24. mai 2020 / 5 dager

Grevskapet Kent, helt sørøst i England, kjennetegnes som Englands hage. Kallenavnet sier sitt om et område på et øyrike som nordmenn flest vil karakterisere som en eneste stor hage. I denne milde og solrike sørøstlige delen av England, har både mennesker og vekster slått rot i det nærings- og kalkrike jordsmonnet. Noen av verdens mest kjente hager ligger derfor nettopp her. Det mykt bølgende området er også et av øyrikets største produsenter av epler, pærer, kveder, vindruer og en rekke andre frukter.

Vi har imidlertid tenkt å begi oss litt utenfor allfarvei denne gangen og besøker flere historiske hageperler ikke så mange har besøkt før oss. For eksempel velger vi Long Barn, den første hagen til forfatteren Vita Sackville-West og samlingssted for hele Bloomsbury-bohemen, i stedet for det mer kjente Sissinghurst. Long Barn er imidlertid en hageperle av de sjeldne, men at hagen er i privat eie gjør den langt mer vanskelig å besøke enn Sissinghurst. Linnea Reiser har imidlertid fått det til!

På grunn av sin frodighet og vakre natur, har grevskapet Kent vært bo- og tilholdssted for en rekke verdenskjente naturelskere, som Nobelprisvinner Rudyard Kipling, som skrev den berømte Jungelboken, naturforskeren Charles Darwin, som skrev Artenes opprinnelse, og statsminister Winston Churchill, som bodde i Chartwell House fra 1922 og helt frem til sin død i 1965. Alle tre var i tillegg til sine profesjoner, også lidenskapelige hageentusiaster.

I løpet av turen besøker vi de tre «kjendisenes» hjem og hager, men også hager til nålevende personer som har valgt å bosette seg i Kent nettopp på grunn av områdets skjønnhet: Blant annet den norske fotografen og forfatteren Gry Iverslien Katz, som midt inne i «naturreservatet» North Downs, og rundt en flere hundre år gammel prestegård, har skapt en drøm av en hage omtalt i blader som både Interiørmagasinet og Hagen for Alle.

Vi bor hyggelig til både i et herregårdsaktig country-hotell i idylliske Lenham, med et landsbymiljø som hentet ut av en engelsk tv-serie, og i Canterbury Cathedral Lodge midt i livlige Canterbury, med fantastisk utsikt over en av verdens mest imponerende katedraler, Canterburykatedralen, som vi også gir deg mulighet til å besøke.

«Dette er en drøm av en reise, fylt opp med utsøkte hageperler.»

Arild SandgrenReiseleder

Få plasser!

Denne reisen er fullbooket, men ønsker du å stå på venteliste? Ta kontakt på hallo@linneahuset.no   

Inspirasjon:

Dag til dag program:

Dag 1 – onsdag 20. mai

England ligger en time etter oss i tid, noe som gjør at vi lander allerede kl 0920 engelsk tid og får hele dagen til disposisjon i milde frodige Sørøst-England. Vi møtes av vår svensktalende guide, Tina Engström, får satt oss i bussen, og begir oss mot Kent. Til og med motorveiene som vi kjører på like etter flyplassen, er kantet av ulike trær som står i full blomst nå i slutten av mai.

Vi kommer imidlertid snart inn på mer landlige veier, og nyter utsikten utover det maigrønne landskapet før vi ankommer Chartwell: Stedet som i over 40 år var hjemmet til en av de mest omtalte og populære statsministrene i den britiske historien, Winston Churchill. Chartwell ble kjøpt av Churchill i 1922, og han bodde her helt til sin død i 1965. Hans kone, baronesse Clementine Spencer-Churchill, overlot huset til National Trust i 1966, og i dag er stedet et av stiftelsens aller mest besøkte med rundt 250.000 personer innom årlig. Mange kommer for å se den imponerende boligen, men Herr og Fru Churchill var også lidenskapelige hageelskere. Hagen er dermed et vakkert skue med sine stauderabatter, blomstrende busker og majestetiske trær.    

Chartwell har både en butikk og en hyggelig kafé hvor man kan ta en matbit eller bare en kopp kaffe og en kake hvis man ønsker det.

Vi samles og kjører videre for å besøke en annen verdenskjent engelskmann: Naturforskeren Charles Darwin, grunnleggeren av den moderne evolusjonsteorien, også kalt darwinisme. Boken Artenes opprinnelse, som utkom i 1859, regnes som hans hovedverk og vakte stor debatt og forårsaket til dels opptøyer da den utkom, men i ettertid har Darwin blitt anerkjent som en av de største britiske naturvitenskapsmennene gjennom tidene. Naturforskeren var naturlig nok også en ivrig hagemann: I tillegg til å besøke selve Down House, som Charles Darwin og hans familie bodde i, går vi derfor også ut i den frodige hagen for å studere både interessante planter og drivhus.

Vi ankommer herskapelige Chilston Park Hotel i idylliske Lenham utpå ettermiddagen

Vi spiser felles velkomstmiddag på hotellet, og praten går nok snart løst om både Winston Churchill, Charles Darwin og egne private hageutfordringer, kjenner vi gruppen rett. (M)

Dag 2 – torsdag 21. mai

Vi sjekker ut av våre herskapelige landlige omgivelser etter en mettende engelsk frokost og kjører mot Sussex. Vi gjør et kort, men interessant stopp i en frodig oase av en privat NGS-hage godkjent av National Garden Scheme og representert i «The Yellow Book», hagefolkets svar på Michelin-guiden, før vi kjører videre til Bateman’s House. Bateman’s tilhørte Nobelprisvinner Rudyard Kipling, blant annet kjent for Jungelboken som er filmatisert utallige ganger, også i regi av Walt Disney. Den flotte familieeiendommen har hus i jakobinsk stil (en stil som oppstod under Jakob 1. av England) og er så autentisk innredet at man får følelsen av at Rudyard og hans kone Carrie nettopp har gått ut i den vakre hagen.

Bateman’s ligger like utenfor sjarmerende Burwash hvor vi spiser felles publunsj på tradisjonelle og hyggelige Rose & Crown. Ev. får vi også litt tid til å rusle rundt i den vesle byen på egen hånd.  

I ettermiddag står en virkelig hagegodbit på besøkslista. Hagepersonligheten og forfatteren Vita Sackville-West er mest kjent for Sissinghurst, men før Sissinghurst, bodde hun i Long Barn, hvor hun og ektemannen Harold Nicolson skapte hagen som på mange måter ble modell for Sissinghurst. Long Barn regnes blant skjønnere som en hageperle av de sjeldne, men stedet er svært vanskelig å besøke da det er i privat eie, i motsetning til Sissinghurst som eies av en stiftelse. Linnea Reiser har imidlertid klart å få inngang til Long Barn, og vi møter sågar de nåværende svært hageinteresserte eierne som forteller om hagen og samtidig serverer kaffe eller te og hjemmebakst i vakre blomstrende omgivelser få andre nordmenn (og engelskmenn for den saks skyld) kan skryte av å ha besøkt.

Etter denne spesielle hageopplevelsen, kjører vi videre til Canterbury, en av Englands vakreste byer, og sjekker inn på Canterbury Catherdral Lodge med flott utsikt over den historiske katedralen.

Det blir felles middag i hotellets gode restaurant. (F, L, M)

Dag 3 – fredag 22. mai

Etter frokost, har vi formiddagen til egen disposisjon i Canterbury med sine fine handlegater med gode butikker. De som ønsker, kan imidlertid følge med guiden til Canterbury Cathedral for å få en omvisning i setet for erkebiskopen av Canterbury og moderkirke for den anglikanske kommunion. Den imponerende katedralen, som ble bygd mellom 1070 og 1077, regnes som et verdensarvsted og er garantert en stor opplevelse selv for de ikke religiøse.

Lunsj i dag blir på egen hånd i Canterbury, før vi samles for å kjøre mot North Downs: En rygg kalksteinsåser kjent for sine fantastiske skoger og sjeldne dyr, fugler, insekter og vekster.

Første stopp i North Downs, er Doddington Place som har vært hjemmet til familien Oldfield i mer enn hundre år. Hovedhuset, i viktoriansk stil og bygd rundt 1860, er tegnet av arkitekten Charles Brown Trollope.  Hagen regnes som en av de virkelig store godbitene i denne delen av England og ligger i vakkert gammelt kulturlandskap med gigantiske løvtrær og beitende får. En storm i 1987, knekte 60 av de gamle trærne, men i dag er det få, om noen, spor igjen etter den dramatiske stormnatten. Hagen består av en mer formell del nær huset med velkomponerte staudebeplantninger. Litt lenger unna finner man et større hagerom med steinpartivekster, samt et mer uformelt «vilt» woodland som spesielt er kjent for sine enorme velfriserte barlindhekker. Kanskje de vakreste i hele England! Hagen er mye omtalt i engelske avsier og hageblader og skal være på sitt beste i slutten av mai, nettopp når vi besøker Doddington Place and Gardens.

Etter Doddington, kjører vi videre på trange landsens veier gjennom naturreservatet North Downs og videre til The Old Rectory, en 14 mål stor hage som eies av den norskfødte fotografen og forfatteren Gry Iverslien Katz. Hagen til Gry, omtalt i både D2, helgebilaget til Dagens Næringsliv, Interiørmagasinet og Hagen for Alle, er en hageperle av de sjeldne skapt av Gry og hennes gartner Jim Treby i løpet av de siste 15 årene. Prestegården fra 1720, som i dag er landsted for Gry og hennes engelske ektemann som til daglig bor i sentrale London, er omgitt av fargerike vårblomstrende busker som kamelia, rododendron og ulike blomsterkorneller, men byr også på klassiske staudebed, en yndig snitthage samt mange eksotiske trær. Norske Gry forteller om livet sitt i England og svarer velvillig på spørsmål. Vi serveres ettermiddagste/-kaffe samt en kakebit i den fortryllende hagen.

Vi er tilbake i Canterbury tidlig kveld. Middag blir på egen hånd, men det finnes flust av gode og hyggelige spisesteder å velge mellom like ved hotellet. Reiseleder samler de som vil spise middag sammen og spaserer med gruppen til et hyggelig og godt sted. (F, ettermiddagskaffe/te med kake)

Dag 4 – lørdag 23. mai

Etter frokost, kjører bussen vår oss i retning kysten. Første Stopp er Goodnestone Park Gardens, en staselig 62 mål stor herregårdshage i landsbyen Goodnestone som regnes som en av de aller fineste hagene i det sørøstlige England: I en rangering blant leserne av storavisen The Daily Telegraph, ble hagen stemt frem som den sjette mest severdige i hele landet! 

Vi fortsetter videre til den sjarmerende småbyen Sandwich med sine historiske bygninger fra Middelalderen. Her blir det tid til å rusle rundt på egenhånd for å handle litt eller kanskje spise en sandwich til lunsj? Den lure sparer imidlertid litt plass i magen: Tidlig ettermiddag serveres vi nemlig klassisk Afternoon tea, som er et helt måltid i seg selv, med små smørbrød, elegante kaker og nybakte scones, på eksklusive The Salutation, før vi går ut for å oppleve den fantastiske hagen som omgir herregårdshotellet. Hagen er designet i 1912 av en av Storbritannias mest kjente arkitekter, Edwin Lutyens, og byr på flere ulike hagerom med mange forskjellige stiluttrykk. 

Sen ettermiddag besøker vi Walmer Castle, som var den hageelskende engelske dronningmorens sommerresidens. Slottet, med røtter tilbake til 1539, ligger vakkert til like ved havet i ukanten av hyggelige Deal med sin fantastiske sandstrand og fine handlegate. Walmer Castle byr på et fantastisk hageanlegg, blant annet den kjente Queen Mother’s Garden som var en gave til dronningmorens 95-års dag og ble skapt av hagedesigneren Penelope Hobhouse som en moderne kontrast til de gamle, historiske omgivelsene. Som takk svarte dronningmoren: «Jeg har fått mange blomster, men har aldri en hage».

Vel tilbake på hotellet, blir det forhåpentligvis tid til en liten hvil før vi igjen samles for å spise felles avslutningsmiddag og diskutere turens mange opplevelser med hverandre. (F, Klassisk Afternoon tea, M)

Dag 5 – søndag 24. mai

Vi nyter en deilig og lang søndagsfrokost på hotellet, før vi sjekker ut og samles for å kjøre videre i vakre Kent. Selv om dette er vår siste dag i grevskapet, har vi ikke fly hjem før sen ettermiddag og har derfor en hel del igjen å oppleve.

Vi har besøkt mange store og imponerende hageanlegg i løpet av denne turen, og som en fin kontrast er det alltid hyggelig å besøke litt mindre hager også. Hagebibelen The Yellow Book er vår guide, og vi har valgt ut en interessant landsbyhage som byr på vakker blomstring nå i slutten av mai. De hyggelige eierne viser oss rundt blant stauder, sommerblomster og nyutsprugne roser, og svarer velvillig på hagespørsmål fra den som skulle ha det.

Vårt siste hagestopp denne turen, er Hever Castle, slottet hvor Anne Boylen, Henrik den VIII’s kone, ble født og vokste opp. Slottet som er fra 1270, omgis av to vollgraver og en stor formell hage spesielt kjent for sine imponerende «topiaries», dvs. formklipte hagefigurer. Det finnes også en imponerende barlindlabyrint her, en vannlabyrint, samt en rosehage i tudorstil.

Stedet tilbyr to ulike og hyggelige restauranter hvor man kan spise lunsj som er på egen hånd i dag. Det finnes også en stor velassortert gavebutikk her, ja nærmest et slags hagesenter, med både hagebøker, frø og vekster så man rekker sikkert å få brukt de siste pundene man måtte ha igjen i lommeboken.

Vi er på flyplassen rundt 1530, i god tid før flyavgang mot Norge som er klokken 1730. (F)

Kart for Kent:

Praktiske opplysninger:

Reise:
Vi flyr med SAS til/fra London Heathrow.
20. mai Oslo - London kl. 0755-0920
24. mai London– Oslo kl. 1730-2035

Vi anbefaler at eventuelt tilslutningsfly til/fra Gardermoen bestilles sammen med den øvrige reisen. Dette for at man skal få en gjennomgående billett som er viktig dersom det skulle skje noe med bagasje, flyavganger, osv. Bagasjen går direkte fra utgangspunktet til/fra London.

Reisende til/fra Trondheim, Bergen, Stavanger osv. reiser samme morgen via Oslo til London. Reisende fra Stavanger reiser hjem direkte fra London til Stavanger. 

Hotell:
Den første natten bor i herskapelige Chilston Park Hotel 4* i Lenham- De tre neste nettene bor vi midt i Canterbury på Canterbury Catherdral Lodge med flott utsikt over den historiske katedralen.

Begge hotellene (4*) er elegant innredet i innbydende, tradisjonelle farger, hyggelige salonger og restaurant. Velutstyrte rom med bl.a. te- og kaffefasiliteter.

Guide / reiseleder:
På Heathrow møter vi vår Blue Badges guide. Hun er svensk og har bodd og arbeidet i Storbritannia i en årrekke. Reiseleder er Arild Sandgren fra Linnea Reiser.

Arild Sandgren

Reiseleder

Redaktør og hageekspert i bladet Hagen for Alle, foredragsholder og fagbokforfatter av blant annet hagebøker. Arild kommer opprinnelig fra Vestlandet, men bor nå i et gammelt hus med en 1,5 mål stor hage i Sætre ved Oslofjorden.

Måltider:
Engelsk frokost (4), publunsj (1), afternoon tea (1), middag (3), kaffe/te ved hagebesøk.

Påmelding og betaling:

Denne reisen er fullbooket. Evt, avbestillinger blir annonsert her på websiden eller på vår Facebook side. Du kan ta kontakt på mail hvis du er interessert i stå på venteliste! 

Etter påmeldingen er registrert sender vi en bekreftelse med bankgiro pålydende depositumet kr. 3000/person som betales innen 10 dager.

Restbeløpet forfaller til betaling 4-5 uker før avreise. Flybilletter og annen reiseinformasjon blir tilsendt 10-12 dager før avreise.

Generelle reisebetingelser og regler ved avbestilling.

Vi oppforderer alle våre gjester til å gjøre seg godt kjent med våre generelle reisevilkår ved bestilling. Her på websiden finner du i tillegg noen gode reiseråd og svar på vanlige spørsmål.

Pris for denne innholdsrike reisen:

Kr 18.550 / per person i dobbeltrom

Tillegg: Kr 2.450 i rom brukt alene

Og inkluderer:

 • Fly Oslo-London t/r med SAS
 • Bagasje inntil 23 kg + håndbagasje inntil 8 kg
 • Vi er behjelpelige med tilslutningsfly til/fra Gardermoen fra andre steder i landet. Bestilles ved påmelding)
 • 4 netter i dbl.rom i beskrevne 4* hoteller
 • Alle innganger og omvisninger (12)
 • 5 dagers innholdsrikt program
 • Reiseleder Arild Sandgren er med fra Gardermoen
 • Svensktalende Blue Badge guide under hele turen
 • Privat buss/sjåfør under hele turen
 • Lokale skatter, mva.
 • Tips til guide, sjåfører
 • Måltider: Engelsk frokost (4), publunsj (1), afternoon tea (1), middag (3), kaffe/kake ved hagebesøk

Prisen er beregnet ut fra minimum 20 fullt betalende deltagere, valutakurser og kjente avgifter per november 2019. Vi tar forbehold om pris- og programjusteringer som evt. må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over eller kan vite om på forhånd, herunder flytidsendringer. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.