fbpx

Hageoaser i Venezia, palasser i Veneto og seiltur på Brenta-kanalen

16.-21. september 2020 / 6 dager

Bli med på en hagereise som foregår like mye til vanns som til lands. Vi besøker private hageperler inne i historiske Venezia, vi seiler på Brentakanalen og går i land langs «Riviera del Brenta» for å oppleve imponerende sommerpalass og hageanlegg fra renessansen og barokken. Og vi begir oss litt inn i landet av Veneto for å besøke Villa Barbarigo Pizzoni Ardemani på kanten av de bølgende euganeiske åsene, med en hage som er blant de største og mest prisbelønte i Europa, bare for å nevne noen av opplevelsene.

Venezia i Veneto-regionen nordøst i Italia, ligger på 118 små øyer separert fra hverandre av kanaler som krysses av over 400 bruer. I byen, som var en av middelalderens viktigste europeiske byer for finans og sjøfart, ble det reist imponerende palasser ut mot kanalene. Palasser som gjerne inneholdt fantastiske hageanlegg: Hage var nemlig renessansens og barokkens statussymbol for italienere med makt og penger.

I en by fordelt på 118 bittesmå øyer, noen av dem så lave at de oversvømmes av vann fra den omgivende venezianske lagunen fra tid til annen, dreier mye seg om å leve av og på vannet. Turen vår starter derfor med båt fra flyplassen Marco Polo, oppkalt etter byens store oppdagelsesreisende, og ut til øya Lido like utenfor Venezia hvor vi skal bo på hotell i to netter. Fra hotellet skuer vi over mot Markusplassen som regnes som en av verdens vakreste plasser, og som nås med rutebåt fra vårt hotell på drøye 10 minutter.

Vi skal også ta båt for å besøke ulike hager inne i selve Venezia, og en dag skal vi også seile på Brentafloden for å besøke hagene til noen av de mange sommerpalassene velstående venezianske familier fikk bygd ned mot kanalen. Brentakanalen, som floden ofte kalles, er egentlig en forlengelse av Canal Grande, den store og travle hovedkanalen inne i historiske Venezia.

Vi skal også begi oss et stykke inn i landet, helt nøyaktig 40 kilometer vest for Venezia og til vakre Padova. Byen ble grunnlagt i 1183 før vår tidsregning og påstås å være den eldste byen i Nord-Italia. Padova er full av sjarmerende piazzaer og gater omgitt av historiske bygninger, men med en litt annen ro enn inne i turisttravle Venezia. 

EARLY BIRD RABATT

Bestiller du denne reisen før 25. mars 2020 får du kr 500 i rabatt per reisende.

«Med Padova som utgangspunkt, skal vi besøke noen fantastiske slotts- og hageanlegg inne i landet som beviser at Venetoregionen er en av de vakreste regionene i et Italia full av hageprakt, storslåtte bygninger og historiske byer. »

Arild SandgrenReiseleder

1. juli 2020

Inspirasjon:

Dag til dag program:

Dag 1 - onsdag 16. september

Vi flyr til Venezia via København og ankommer Marco Polo flyplassen, oppkalt etter byens store handelsreisende og oppdager, tidlig ettermiddag.

Venezia er en by som ligger på og nesten i vannet: Dermed tar vi båt direkte fra flyplassen til Lido di Venezia hvor vi skal sjekke inn på vårt hotell som ligger like i vannkanten og har vakker utsikt utover den venezianske lagunen og over mot den kjente og ubeskrivelig vakre Markusplassen, kun en kort båttur unna.

Etter innsjekk tar vi lokal rutebåt, som sagt det meste av infrastrukturen i Venezia foregår i og på vannet, og inn til selve Markusplassen hvor vi møter vår hageekspert Mariagrazie Dammico. Hun leder oss til hagen som tilhører Palazzo Malipieri Barnabò, som er i privat eie. Palasset ligger ut mot Canal Grande, en av de største og travleste kanalene i Venezia. Palasset stammer fra 1000-tallet, men har blitt ombygd og restaurert flere ganger. Selve hagen ble anlagt på slutten av 1700-tallet i renessansestil, og er rikt utsmykket med statuer og fontener som blander seg med en rekke blomster samt velklipte busker og trær, som seg hør og bør i en italiensk renessansehage.

Etter denne frodige introduksjonen, vandrer vi tilbake til rutebåten som tar oss over til Lido og vårt hotell hvor det blir velkomstmiddag med velsmakende italienske delikatesser for mat det kan italienerne. Vi befinner oss i Veneto-regionen og får garantert også smake på retter som er typiske for distriktet. Velkomstmiddagen er også en fin anledning til å bli bedre kjent med de andre i gruppen, og hagefolk finner alltid noe jordnært å diskutere til tross for alle italienske palasser vi er omringet av. (M)

Dag 2 – torsdag 17. september

Den morgenfriske rekker kanskje både frokost og en tur ned på den klassiske stranden i Lido, før gruppen samles for å ta rutebåten over til området Cannaregio där Mariagrazia i Venezia by.

Vårt første hagebesøk er Chiostro e giardino della Scuola Vecchia della Misericordia e Laguna Fiorita, som på godt norsk er en hage som tilhører et gammelt kloster som i sin tid var bebodd av augustinermunker. I 1920 ble klosteret kjøpt av en kunstner og kunstsamler som restaurerte bygningsmassen, delvis med inspirasjon fra det fjerne østen, et område Venezia har lange handelstradisjoner med. Hagen, i gotisk stil, er drøyt 2 mål stor og korses av to vinkelrette gangstier som kantes av rosebusker. I tillegg finnes det sypresser, laurbær, oleander og en rekke andre typiske middelhavsplanter her. Hagens plantehøydepunkt er Rosa Mermaid, en vekst som tilhører rosefamilien og som blomstrer med store gule roseaktige blomster fra juni av og til sen høst, noe som her i Venezia først er november/desember.

Like bak klosteret ligger det eneste gartneriet innenfor Venezia sine bygrenser, og det blir interessant å se hva gartneriet har å by på av frø og annet hagerelatert. Gartneriet tilbyr også hagedesign til velstående venezianere, noe vi kanskje får høre litt mer om.

Etter en kort spasertur fra gartneriet, kommer vi til hagen som tilhører Palazzo Contarini dal Zaffo som ble oppført på 1500-tallet. Deler av hagen brer seg ut mot palassets bakside langs den velse kanalen Madonna dell’Orto. Den største delen av hagen åpner seg imidlertid mot lagunen Fiorita, den blomstrende lagunen, samt øya Murano, kjent for sin eksklusive glassproduksjon. Hagen byr på både trær, busker og stauder. En fin opplevelse, er å ta stien ned til den slottsaktige bygningen Casino delgi Spiriti hvor mange kunstnere, forskere og forfattere har oppholdt seg gjennom tidene. Her finnes det ulike typer frukttrær samt vinranker.

Det er tidlig ettermiddag og vi begir oss tilbake til Markusplassen hvor vår dyktige guide Ulla Bovin, som er svensk, men har bodd i Italia i flere tiår, forteller litt mer om byen og hvordan man finner rundt.

Deretter blir det lunsj på egenhånd og ettermiddagen er også satt av til å utforske og oppdage spaservennlige Venezia på egenhånd: Kanskje får man lyst til å ta en tur innom Peggy Guggenheim museet for å betrakte kunstsamlingen, men også oppleve den vesle, men spennende hagen i en litt moderne stil. Andre velger kanskje en klassisk gondoltur på de mange kanalene som trenger seg mellom de historiske bygningene, mens andre foretrekker å rusle rundt over de mange bruene for å bli bedre kjent med denne så godt som bilfrie byen. Ulla kan også gi tips til steder verd å besøke for den som har spesielle interesser eller er nysgjerrige på et bestemt museum, osv., det er bare å spørre.

Båtene tilbake til hotellet vårt på Lido avgår flere ganger per time, blant annet fra Markusplassen, og guiden Ulla informerer også tydelig om dette.

Middag i kveld er på egenhånd: Reiseleder samler de som ønsker å spise middag sammen på et hyggelig sted i nærheten av hotellet på Lido, men det kan jo også være at noen i gruppen foretrekker å bruke kvelden på egenhånd inne i Venezia. Det er selvsagt valgfritt. (F)

Dag 3 – fredag 17. september

Vi spiser frokost, men vi har satt av litt ledig tid nå på formiddagen slik at hver og en kan rusle rundt i Lido-området og kanskje ta en tur ned på stranden, før vi sjekker ut av hotellet og tar bagasjen med på båten som avgår like ved hotellet og bringer oss over til fastlandet mens vi ser vakre bilder av Lido og Venezia passere forbi.

På fastlandet møtes vi av buss som skal ta oss til Padova, en av Italias eldste og best bevarte byer med drøye 200.000 innbyggere. I Padova skal vi overnatte i tre netter.

Underveis, Padova ligger knappe 4 mil vest for Venezia, besøker vi det festningsaktige slottet Castello di San Pelagio med aner tilbake til middelalderen. Slottet har et imponerende hageanlegg med røtter tilbake til renessansen, hvor hage var statussymbolet med stor S for velstående italienere. Hagen gjennomgikk en større renovering og tilbakeføring i løpet av 1980-tallet, og er en frodig oase med rosebusker og formklipte labyrinter. Vi får en guidet omvisning i hagen, men det blir også tid til en lett lunsj på egenhånd i kafeen i tilknytning til anlegget.

Vi ankommer vakre Padova og vårt sentralt beliggende hotell utpå ettermiddagen, får en orientering om byen av vår guide Ulla, før vi samles for å spise felles middag på en hyggelig restaurant like i nærheten av hotellet. I Veneto-regionen er polenta og risotto mer vanlig som tilbehør enn pasta, og gjerne servert sammen med skalldyr fra Middelhavet eller vilt fanget oppe i åsene i innlandet. Og en klassisk italiensk topper alltid det hele: Gelato, Tiramisu eller Pannacotta, før vi ender i seng mette og fornøyde. (F/M)

Dag 4 – lørdag 18. september

Etter frokost, blir vi hentet av bussen for å kjøre til Orto Botanico di Padova, eller den botaniske hagen i Padova på norsk. Dette er den eldste botaniske hagen i verden og hagen brukte i sin tid et helt spesielt planteklassifiseringssystem vi får høre mer om i løpet av vår guidede rundtur. Denne historisk viktige botaniske hagen, står på Unesco sin verdensarvliste, og Carl von Linné, som kalles Carlo Linneo på italiensk, virket blant annet her i en periode.

Deretter setter vi oss i bussen igjen for å kjøre en knapp time til Villa Barbarigo Pizzoni Ardemani. Villaen ble oppført på 1660-tallet og ligger vakkert til i Valsanzibio i nærheten av de euganeiske åsene som er begynnelsen på de italienske alpene. Vår hovedfokus er hagen i klassisk renessansestil og som også ble anlagt på slutten av 1600-tallet av den venezianske handelsmannen Francesco Barbarigo og tegnet av arkitekten Luigi Bernini. I dag eies stedet av adelsfamilien Pizzoni Ardemani, som har eid stedet i tre generasjoner. Hagen er et klassisk eksempel på en typisk Giardino all’Italiana. Hagen, som er et av de største hageanleggene i Europa, byr sågar på en egen øy, Isola dei Conigli – kaninøya, og har mottatt en rekke italienske og internasjonale utmerkelser. Anlegget byr på både skulpturer, blomstrende busker, urter, stauder, formklipte sypresser, barlind og buksbom, som seg hør og bør i en klassisk italiensk renessansehage.

Etter denne storslåtte hageopplevelsen, er det tid for å innta en felles lunsj på et hyggelig og genuint landsens sted med ekte italiensk atmosfære.

Etter lunsjen, setter vi oss igjen inn i bussen for å kjøre til Vicenza for å besøke den historiske hagen til Villa Valmarana ai Nani: Selve villaen består av tre bygninger oppført mellom 1670 og 1720. Vi tar en tur inn i den vakre bygningsmassen, blant annet for å se fantastiske takdekorasjoner utført av kjente italienske kunstnere som Giambattista og Giandomenico Tiepolo. Hagen er oppdelt i flere mindre seksjoner med et variert utvalg av busker og trær, blant annet syrinveksten Olea Fragrans som blomstrer vakkert nå på sensommeren. På renessansehagers vis, byr hagen på fontener og statuer iblandet elegant formklippet grønnsvær.

Vi sier farvel til familien Valmarana, som fremdeles bor i villaen, før vi kjører tilbake til vårt hotell i Padova.

Middag i kveld er på egenhånd, men i vakre Padova finnes det godt med sjarmerende og gode spisesteder. Reiseleder samler de som ønsker å spise middag sammen. (F/L)

Dag 5 – søndag 20. september

I Veneto-regionen dreier mye seg om kontakten med vannet, og i dag skal vi derfor ta en seiltur på Brentakanalen som er en forlengelese av Canal Grande i Venezia. Langs Brentakanalen bygde den venezianske overklassen sine sommervillaer med praktfulle hageanlegg ned mot Brentafloden. De beste av disse skal vi besøke i dag med kanalbåt som legger til kai ved de ulike hageanleggene. For en opplevelse!

Villa Pisani ble tegnet av 1700-tallsarkitekten Francesco Maria Preti og er et storslått gods med 100 rom hvor flere kongeligheter har overnattet, blant annet Napoleon og det østeriske Habsburgmonarkiet. Stedet har også en mer dyster historie for her foregikk det første møtet mellom Hitler og Mussolini i 1934.

Den majestetiske parken er hele 11 hektar stor og ble faktisk anlagt før selve godset ble bygd! Landskapsarkitekten het De’ Roberti. Hagen er spesielt berømt for sin fantastiske labyrint, men også sine statuer inspirert av franske Versailles. Under Napoleons tid, ble den «engelske skogen» anlagt, mens de østeriske habsburgerne fikk reist flere drivhus og plantet en mengde eksotiske trær. Og på begynnelsen av 1900-tallet ble det plantet inn store partier med buksbom. Parken er restaurert og fremstår i fordums prakt.

Vi stopper opp i sjarmerende Dolo, som ligger ned mot Riviera del Brenta og var en viktig havneby inne på fastlandet for de velstående kjøpmennene ute på øysamfunnet Venezia. Fra Dolo fraktet man blant annet rent drikkevann ut til venezianerne. I Dolo får vi litt tid på egenhånd, blant annet til å spise lunsj, før vi igjen går om bord i vår kanalbåt for dagen.

Vi seiler videre nedover kanalen og kommer frem til barokkvillaen Widmann Rezzonico Foscari som ble oppført på begynnelsen av 1700-tallet, og som tilhørte Widmann-familien helt frem til 1970-tallet. Nå er det provinsen Venezia som eier og drifter stedet. Den frodige parken består av vakre trær; lind, sypresser, kastanjer, som fremstår som fondvegg til rekker med statuer og fontener. Bakenfor villaen finnes det drivhus, en kunstig innsjø samt flere sypresser. Og lysthuset er som et romantiske eventyr der det ligger omgitt av hestekastanjer. Her er det garantert mange venezianere som får fotografert bryllupsbildet sitt.

Vi seiler videre på Brenta-kanalen og kommer til Villa Foscari «la Malcontenta» som ble oppført til brødrene Nicolò og Alvise Foscari, etterkommerne etter det kjente venezianske statsoverhodet Francesco Foscari som alt på 1400-tallet kjøpte den utsøkte tomten. Foscari-familien eier fortsatt stedet og bruker det som landsted den dag i dag. Hagen byr på grusganger under hengepiler og popler, velklipte gressplener og velduftende rosebusker, og det er også mulig å besøke selve villaen.

Her, ved kanalens munning ut mot den venezianske lagunen, møtes vi av buss som bringer oss tilbake til Padova. Etter en liten lur og en oppfriskende dusj, samles gruppen for å spise felles avslutningsmiddag hvor vi nyter velsmakende italienske retter mens vi diskuterer alle de imponerende inntrykkene vi har samlet på oss gjennom denne fantastiske turen. (F/M)

Dag 6 – mandag 21. september

Vi har ettermiddagsfly fra flyplassen Marco Polo. Det betyr at vi etter frokost ikke behøver å stresse: Den som ønsker det, rekker fint en hyggelig rusletur rundt i de sjarmerende gatene i vakre, historiske Padova for å ta ordentlig farvel med Veneto og Italia for denne gang. Kanskje pakkes noen italienske delikatesser eller håndlagde skinnsko ned i bagasjen før vi sjekker ut av hotellet for å kjøre ut til Marco Polo flyplassen og hjemreise til Norge.

Kart for Veneto:

Praktiske opplysninger:

Reise:
Vi flyr med SAS t/r Oslo-Venezia via København

16. september Oslo-København-Venezia kl. 1005-1110/1200-1405
21. september Venezia-København-Oslo kl. 1425-1630/1805-1915

Vi anbefaler at eventuelt tilslutningsfly til/fra Gardermoen bestilles sammen med den øvrige reisen. Dette for at man skal få en gjennomgående billett som er viktig dersom det skulle skje noe med bagasje, flyavganger osv. Bagasjen går direkte fra utgangspunktet til sluttdestinasjon begge veier. 

Hoteller:
Vi bor i hyggelig 2 netter på 3*+ hotell i hyggelige Lido, bare en kort båttur over kanalen til Venezia. Vi forflytter oss til sentrale Padova hvor vi bor 3 netter på et 4* hotell.

Guide - reiseleder:
Arild Sandgren fra Linnea Reiser følger med fra Gardermoen. På flyplassen i Venezia blir vi møtt av vår kunnskapsrike og autoriserte guide. Hun er svensk, men har arbeidet og bodd i Italia i hele sitt lange liv.

Arild Sandgren

Reiseleder

Redaktør og hageekspert i bladet Hagen for Alle, foredragsholder og fagbokforfatter av blant annet hagebøker. Arild kommer opprinnelig fra Vestlandet, men bor nå i et gammelt hus med en 1,5 mål stor hage i Sætre ved Oslofjorden.

Måltider:
(F/L/M) Frokost (5), lunsj (1) middager (3)

Påmelding og betaling:
Påmeldingsfristen er 1. juni 2020 (Early Bird rabatt kr. 500/person. Påmelding før 25. mars)

Vent ikke med å sikre deg en plass. Det er begrenset med plasser.
Etter at påmeldingen er registrert sender vi bekreftelse med bankgiro pålydende depositumet kr. 3.000/person som betales innen 10 dager. Restbeløpet forfaller til betaling 4-5 uker før avreise etter mottatt sluttfaktura fra oss. Flybilletter og annen reiseinformasjon blir tilsendt 10-12 dager før avreise.

Generelle reisebetingelser og regler ved avbestilling.

Vi oppforderer alle våre gjester til å gjøre seg godt kjent med våre generelle reisevilkår ved bestilling. Her på websiden finner du i tillegg noen gode reiseråd og svar på vanlige spørsmål.

Pris for denne innholdsrike reisen:

Kr 20.450/person i dbl.rom
Tillegg kr 2.100/person i enkeltrom (4 stk rom)
Tillegg Kr 2.600/person i dbl.rom brukt som enkeltrom

Og inkluderer:

 • Fly SAS Oslo-Venezia t/r
 • Vi er behjelpelig med tilslutningsfly til/fra Gardermoen fra andre steder i landet. Bestilles ved påmelding
 • 1 bagasje inntil 23 kk + håndbagasje inntil 8 kg.
 • 5 netter i dbl.rom på 3*+ / 4* hotell i hhv. Lido-Venezia og Padova
 • 6 dagers innholdsrikt program
 • Alle inngangspenger, båtbilletter, visninger, donasjoner, osv.
 • Audiosystem
 • Buss/sjåfør/kunnskapsrik svensktalende guide som følger med på hele turen
 • Lokale guider
 • Audiosystem
 • Reiseleder Arild Sandgren fra Linnea Reiser følger med fra Gardermoen
 • Lokale skatter og avgifter
 • Tips til guide og sjåfør
 • Måltider: Frokost (3), lunsj (1), middag (3)

Prisen er beregnet ut fra minimum 20 fullt betalende deltagere, valutakurser og kjente avgifter per februar 2020. Vi tar forbehold om pris- og programjusteringer som evt. må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over eller kan vite om på forhånd, herunder flytidsendringer. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.