fbpx

Hagegleder hos söta bror i et våryrt Gøteborg

8. - 10. mai 2020 / 3 dager

I Gøteborg er hageinteressen enorm med flere store offentlige parkanlegg og en botanisk hage som regnes som en av verdens største og aller beste med hele 16.000 forskjellige arter fordelt over et 175 hektar stort område. Fornøyelsesparken Liseberg, som åpnet dørene i 1923, har lenge vært med på hagebølgen, og arrangerer årlig egne hagedager som har utviklet seg til et skandinavisk svar på Chelsea Flower Show. Vi besøker «Sveriges framsida» når Gøteborg males maigrønn og vårblomstene stråler om kapp.
Bli med da vel!

Gøteborg er en gammel havneby kjent for sine lange og stolte handelstradisjoner. Ostindiska kompaniet, et nordisk svar på Det britiske ostindiske kompani, hadde sitt hovedsete her og sørget for byens enorme velstand på 1700-tallet. En velstand som skyldtes den ustrakte handelen med møbler, porselen og krydder fra Kina og Asia, men også eksotiske planter.

De første eksotiske plantene trivdes godt i det milde svenske vestkystklimaet. Det sådde de første frøene til en hageinteresse som har akselerert gjennom århundrenes løp. I dag huser byen to fantastiske botaniske hager, en rekke vakre offentlige parker, det arrangeres hagedager i Nordens største fornøyelsespark Liseberg, og byen er omgitt av flere storslåtte herregårdsanlegg med hager som imponerer selv bereiste hagefolk. Den beste og mest imponerende av disse, Gunnebo Slott och Trädgårdar, besøker vi i løpet av vår 3-dagers tur. Bare det ærverdige og imponerende oransjeriet, stedet hvor handelsmannen Johan Hall og hans familie frostfritt kunne vinteroppbevare hagens mange sitrustrær og andre eksotiske vekster takket være oransjeriets varmende kakkelovner, mener mange er verd hagebesøket alene.

Gi den egne hageinteressen et energikick før hagesesongen for alvor setter i gang i din egen hage. 

«Bli med på en tur til Nordens hagehovedstad i begynnelsen av mai, akkurat når byen kanskje er på sitt aller vakreste og grønneste.».

Arild SandgrenReiseleder

Fullbooket!

Denne reisen er fullbooket, men ønsker du å stå på venteliste? Ta kontakt på hallo@linneahuset.no   

Inspirasjon:

Alle bildene er ikke helt i sesong, men gir et hyggelig inntrykk av det vi vil oppleve. 

Dag til dag program:

Dag 1 – fredag 8. mai 2020

Bussen kjører fra Oslo S (Hotel Opera) klokken 0900.

Det bærer fort sørover på nye, flotte motorveier. Vi krysser grensen, og like nord for Uddevalla svinger vi av fra E6 og legger kjøreturen via de maleriske vestsvenske øyene Orust og Tjörn.

Vårt første stopp er Sundby Säteri på øya Mjörn i Tjörn kommune. Det gamle tregodset, dagens herregårdsanlegg ble gjenreist i 1763 etter en brann, har røtter tilbake til middelalderen og har en lang og spennende norsk tilknytning vi får høre mer om av reiseleder underveis. Vi spiser en god lunsj inne i den hyggelige herregårdsrestauranten, eller kanskje ute i hagen hvis været tillater det. Etterpå tar vi i fellesskap en titt på den inngjerdete kjøkkenhagen samt får mulighet til en rusletur i den gamle eikeskogen.

Vi ankommer vårt sentralt beliggende hotell (fire stjerner) midt i Göteborg tidlig ettermiddag.

Like etter innsjekk, spaserer vi i fellesskap bort til Trädgårdsföreningen, en ærverdig botanisk hage midt i sentrum av Göteborg. Parken ble grunnlagt i 1842 av kong Carl XIV Johan, altså vår egen Karl Johan, på initiativ av botanikeren Henric Elof von Normann.

Vi satser på å rekke innom det imponerende Palmehuset før det stenger klokken 1600. Deretter kan man spasere rundt inne i parkanlegget på egenhånd for å nyte synet av alle de våryre blomstene. Er man kaffesugen, finnes det flere hyggelige steder inne i parken hvor man kan ta en «fika».

Vi samles i resepsjonen på hotellet kl 1930 for å spise middag på en av byens gode restauranter. I tillegg til innbyggernes store hageinteresse, er byen også kjent som en av Nordens beste matbyer. Byen har seks restauranter med Michelinstjerne, en klassisk Saluhall fra 1888 som fremdeles er byens møteplass for matinteresserte, og Fiskekyrkan, et eget innendørs fiskemarked fra 1874. Hotellet vårt ligger i spaseravstand fra begge stedene.

Lørdag 9. mai 2020

Liseberg Trädgårdsdagar er det største hagearrangement i Vest-Sverige; et svensk svar på engelske Chelsea Flower Show med salgsboder, utstillingshager, trendforedrag og ikke minst en imponerende blomsterprakt i den gamle ærverdige fornøyelsesparken fra 1923 midt i Göteborg. Vi sørger for å være der når arrangementet åpner så vi slipper å gå for mye i kø. Lunsj blir av praktiske årsaker på egen hånd i dag, men det finnes mange steder inne i parkområdet hvor man kan spise. Det tar for øvrig rundt 15 minutter å spasere bort til Liseberg fra hotellet.

Etter besøket og på vei tilbake til hotellet, kan man gjøre unna litt byshopping, for eksempel i idylliske Haga som verken ligger langt fra Liseberg eller hotellet vi bor på. Eller kanskje du heller vil besøke Saluhallen og Fiskekyrkan?

Klokken 1500 samles gruppen igjen ved hotellet, og vi kjører med buss ut til den botaniske hagen i Göteborg, kalt Göteborgs botaniska. Hagen og parkanlegget regnes som en av de flotteste og mest imponerende botaniske hagene i hele Europa og er med sine 175 hektar trolig verdens største botaniske hage. Her rusler vi rundt blant nyutsprugne vårblomster du kanskje ikke har sett før, og trær og busker man knapt visste eksisterte og nyter at en ny sommer snart er i anmarsj. Det finnes en kafé inne i parken hvor man kan ta en kaffekopp, og i den egne butikken er det mulig å kjøpe frø og hageutstyr for den som ikke fikk handlet fra seg inne i Liseberg.

Vi kjøres med buss tilbake til hotellet og rekker forhåpentligvis en kort hvil etter en travel dag før vi klokken 1930 igjen samles i hotellresepsjonen for å spise middag på en av byens gode restauranter. Kanskje frister fisk fanget i Skagerak i dag?

Søndag 10. mai 2020

Etter en god frokost, sjekker vi ut av hotellet og busser sørover til Mölndal og Gunnebo slott. Gunnebo, som ble reist som sommerslott av handelsmannen Johan Hall i 1778, har en spennende, men også turbulent historie og er i dag oppusset fra A til Å. Hage var datidens statussymbol, og hageanlegget er derfor sentralt også i dagens Gunnebo. Vi tar en ruseltur i den elegante parken, besøker det imponerende oransjeriet med sine mange kakkelovner som på vinteren sørget for å holde frosten unna de mange eksotiske vekstene. Ute igjen i parken kikker vi på hageskulpturer omringet av nyutsprugne tulipaner og andre løkblomster samt nyter utsikten utover det pastorale landskapet.

Maten står i fokus også hos Gunnebo, med utstrakt bruk av råvarer fra den enorme kjøkkenhagen med røtter tilbake til 1700-tallet. Vi serveres en deilig felles lunsj i vakre omgivelser i de renoverte arbeiderboligene, før bussen setter kurs mot Norge igjen.

Like over grensen, svinger vi av mot Halden for å besøke et norsk svar på Gunnebo. Rød herregård ligger vakkert til med utsikt mot Iddefjorden, fjorden som markerer grensen mellom Norge og Sverige. Rød herregård er et av de største og best bevarte lystgårdsanleggene i Norge med en historie som går 300 år tilbake i tid. Hagen i barokkstil byr blant annet på både en hasselallé, en lindetretunnel samt et åttekantet lysthus fra 1756 med flott utsikt mot Sverige, nabolandet vi nettopp besøkte.

Vi serveres en kopp kaffe og en liten kakebit, før bussen vender nordover mot Oslo.

Vi ankommer Oslo S rundt klokken 1900.

Kart for Gøteborg:

Praktiske opplysninger:

Reise:
Vi kjører buss til Gøteborg fra Oslo sentrum (OSLO S/Hotel Opera). Flytoget fra Gardermoen stopper like i nærheten slik at folk som kommer fra andre deler av landet relativt enkelt kan bli med på turen. 

8. mai Oslo-Gøteborg Klokken 0900 (presis!)
10. mai Gøteborg-Oslo Ankomst Oslo cirka klokken 1900

Kjøreturen til/fra Gøteborg tar mellom 3,5 og 4 timer avhengig av trafikken. Det blir stopp underveis både på nedturen og returen.

Hotell:
Vi bor sentralt i et hyggelig 4* boutique hotell midt i Gøteborg.

Guide / reiseleder:
Arild Sandgren fra Linnea Reiser er med som reiseleder. Lokal guide under noen av stoppene.

Arild Sandgren

Reiseleder

Redaktør og hageekspert i bladet Hagen for Alle, foredragsholder og fagbokforfatter av blant annet hagebøker. Arild kommer opprinnelig fra Vestlandet, men bor nå i et gammelt hus med en 1,5 mål stor hage i Sætre ved Oslofjorden.

Måltider:
Det serveres god frokost hver dag (2), lunsj (2), middag (2) samt kaffe og kake (1)

Vi spiser på gode utvalgte restauranter. Måltidene serveres med isvann, ønsker man annen drikke (øl, vin, mineralvann) bestilles dette for egen regning.

Påmelding og betaling:
Påmeldingsfristen er satt til 1. april 2020. Det er få plasser ledig på denne turen.

Etter påmeldingen er registrert, sender vi en bekreftelse med bankgiro pålydende depositumet kr. 2000/person som betales innen 10 dager.

Restbeløpet forfaller til betaling 5-6 uker før avreise. Annen reiseinformasjon blir tilsendt 10-12 dager før avreise.

Generelle reisebetingelser og regler ved avbestilling.

Vi oppforderer alle våre gjester til å gjøre seg godt kjent med våre generelle reisevilkår ved bestilling. Her på websiden finner du i tillegg noen gode reiseråd og svar på vanlige spørsmål.

Pris for denne innholdsrike reisen:

Kr 6.600 / per person i dobbeltrom

Tillegg: Kr 1.400 i rom brukt alene

Og inkluderer:

  • Busstransport Oslo-Gøteborg retur.
  • Busstransport internt i Gøteborg til Gøteborgs botaniske hage og til Gunnebo slott. Til de andre stedene spaserer vi (cirka 10-20 minutters spaserturer).
  • 2 netter i dbl.rom i beskrevet 4* - hotell
  • Måltider: Full frokost (2), lunsj (2), middager (2) eksklusiv drikke, kaffe og kake (1)
  • Alle innganger og ev. omvisninger
  • 3 dagers innholdsrikt program
  • Reiseleder Arild Sandgren er med fra Oslo.
  • Lokale skatter, mva.
  • Tips til guide, sjåfører

Prisen er beregnet ut fra 25 deltagere, valuta og avgifter per oktober 2019. Vi tar forbehold om program-, pris- og transportendringer som må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over.